Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szántó Andrea


ének - mezzoszoprán

Születési hely
Születési dátum
Weboldal

 
Szántó Andrea énektanulmányait a gyulai zeneiskolában Csiky Józsefnénél kezdte, majd a szegedi Konzervatóriumban Berdál Valéria növendékeként folytatta. Énekművészi diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Andor Éva növendékeként szerezte. Művészi fejlődésében Komlóssy Erzsébet segítette.

1993-ban megosztott első díjat nyert az első Nemzetközi Barokk Énekversenyen és a Magyar Rádió és Televízió különdíját is neki ítélték. Számos oratórium szólóját énekelte és olyan ismert karmesterekkel dolgozott együtt mint Vásáry Tamás, Kobayashi Ken-Ichiro és Herbert Boek. 1996-ban készült el első CD felvétele: Galuppi: Il Cafe di Campagna (A vidéki kávéház), Fabio Pirona vezényletével (Hungaroton: HCD-31658-59).

1997-ben, tanulmányai befejezése után, a Budapesti Magyar Állami Operaház szerződtette.
1998-ban a németországi Bielefeld Színház szólistája lett, ahol Olga (Anyegin) szerepében debütált, majd olyan szerepek következtek, mint a Carmen, Nicklausse (Hoffmann meséi), Hänsel (Jancsi és Juliska) és Maddalena (Rigoletto).
2000 óta a Nationaltheater Mannheim tagja, ahol nagy sikerrel énekelte Judit szerepét Bartók A Kékszakállú herceg vára című operájában Fischer Ádám vezényletével; ezen kívül a következő szerepekben lépett fel: Charlotte (Werther), Romeo (I Capuleti e i Montecchi), Nicklausse, Hänsel, Octavian (A rózsalovag), Hermia (Szentivánéji álom), Szuzuki (Pillangókisasszony), Annius és Sextus (Titusz kegyelme), Orlofsky herceg (A denevér), Marina (Borisz Godunov) és a Carmen címszerepében.

2003-ban a Magyar Állami Operaházban Sextus szerepében, a Bregenzi Ünnepi Játékokon pedig Zeffka szerepében (Janaček: Egy eltűnt naplója) debütált - ez utóbbi előadásból lemez készült (VMS 144 ORF Janaček: Tagebuch eines Verschollenen / Poulenc: La Voix humaine).
2004-ben Judit szerepét énekelte a Skót Opera új produkciójában és ugyanezt a szerepet adta elő a Nagoya Szimfonikus Zenekarral Japánban. Ezt követte egy vendégszereplés a Hannoveri Operában Romeo szerepében.

Nagy sikerrel lépett fel Preziosilla (A végzet hatalma) szerepében a Mannheimi 2005/2006 szezon nyitó előadásán; következő szerepei: Cherubino (Figaro házassága), Hänsel, Orlofsky és Verdi Requiemjének mezzoszoprán szólója. Az évad további kiemelkedő eseményei közé tartozik a Skót Operában májusban és júniusban Bizet: Carmenje, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseménysorozatában, 2006. március 27-én előadásra kerülő Bartók opera Juditja.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1997 Galuppi, Baldassare: A vidéki kávéház
(Galuppi, Baldassare: Il Caffé di Campagna)
Hungaroton HCD 31658-59 2 CD
1997 Hungaroton Classic - 1998 Hungaroton HCD 31774 Sampler CD
2005 Janáček, Leoš: Tagebuch eines Verschollenen / Poulenc: La Voix humaine ORF VMS 144 Live Recording: Bregentz 2003
2014 Baldassare Galuppi: Operas and Sacral Works Hungaroton HCD 41012 8 CD
2024 Budapest Scoring Orchestra: Italian Opera Hungaroton HCD 32897