BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kováts Kolos
Név: Kováts Kolos
Születési hely: Mohács
Születési dátum: 1948
Hangszer: ének - basszus
 
1948. január 31. Mohács

Kiváló basszista, opera- és oratóriuménekesként egyaránt elismert.

Zenei tanulmányait 1966 és 1970 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Révhegyi Ferencné növendékeként. Pályafutása elején több nemzetközi versenyen is sikerrel szerepelt. 1970-ben a budapesti Erkel Ferenc énekversenyen és az 1973-ban, Rio de Janeiróban megrendezett Caruso énekversenyen első helyezést ért el. 1974-ben, a moszkvai Csajkovszkij énekversenyen második díjat nyert.

1970 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. Számos neves operaházban, koncertteremben és fesztiválon vendégszerepelt, fellépett többek között a milánói Scalában, az amszterdami Concertgebauw-ban, a londoni Royal Festival Hallban, a New York-i Carnegie Hallban és a Glyndebourne Fesztiválon is. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Doráti Antal, Ferencsik János, Colin Davis, Riccardo Chailly, Lamberto Gardelli, Giuseppe Patane és Seiji Ozawa. Az operairodalom szinte összes fontos basszus szerepe megtalálható repertoárján. Egyik legemlékezetesebb alakítását Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának címszerepében nyújtotta, amellyel rendszeresen vendégszerepel a nemzetközi hangverseny- és operaszínpadokon.

Oratóriumok szereplőjeként is fontos résztvevője a hazai és nemzetközi koncertéletnek, előadásait több mint húsz Magyarországon és külföldön kiadott hanglemez örökíti meg. Főbb szerepei: Sarastro (Mozart: A varázsfuvola), Gvárdián (Verdi: A végzet hatalma), II. Fülöp (Verdi: Don Carlos), Pagano (Verdi: A lombardok), Zakarias (Verdi: Nabucco), Fiesco (Verdi: Simon Boccanegra), VIII. Henrik (Donizetti: Anna Bolena), Gremin (Csajkovszkij: Anyegin); Mefiszto (Gounod: Faust), Doszifej (Muszorgszkij: Hovanscsina), Kékszakállú (Bartók: A kékszakállú herceg vára).

Kováts Kolos 1996 óta a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Művészi munkásságának elismeréseként 1977-ben Liszt-díjat, 1978-ban Székely Mihály-emlékplakettet, 1984-ben Érdemes Művész címet, 1992-ben Kossuth-díjat, 2003-ban a Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést, 2005-ben Bartók-Pásztory-díjat, 2006-ban Bartók Béla-emlékdíjat kapott.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek