Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szervánszky Péter


hegedű

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1913

 
Szervánszky Péter hegedűművész, pedagógus 1913-ban született Budapesten. Szervánszky Endre zeneszerző öccse. A Budapesti Zeneművészeti Főiskolán Hubay Jenőnél tanult. Oklevelének megszerzése után 1935-től, 22 éves korától a Budapesti Hangversenyzenekar koncertmestere és a Waldbauer-Kerpely-vonósnégyes másodhegedűse volt egészen 1943-ig. Később – Végh Sándor, Koromzay Dénes és Palotai Vilmos mellett – a világhírű Magyar Vonósnégyes tagja volt.

Bartók növendéke, Mészáros Margit segített Szervánszky Péternek, hogy hegedűs kolléganőjével, Szécsi Magdával, több alkalommal is előjátszhasson Bartóknak. Többek között Bach két hegedűre írott versenyművét és Bartók 44 duó-ját a zeneszerző Csalán úti otthonában.

Nevéhez fűződik Bartók 1937-38-ban írott háromtételes Hegedűversenyének 1944. január 5-i budapesti bemutatója Ferencsik János vezényletével és a Székesfővárosi Zenekar közreműködésével. Sajnos ez az egyetlen felvétel maradt, mely megőrizte játékát. Az előadás 2019-ben jelent meg CD-n a a BMC Records kiadásában (BMC CD 253).

1945-ben elhagyta Magyarországot. 1949-ig Olaszországban hangversenyezett és tanított, 1949-ben Peruba települt át, ahol elsősorban pedagógusként tevékenykedett. Hazatérése után betegsége miatt nem vett részt a zenei életben. 1985-ben hunyt el Budapesten.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2019 Bartók Béla: II. hegedűverseny
(Béla Bartók: Violin Concerto No. 2)
BMC Records BMC CD 253 Saját
Első felvételt tartalmaz.