Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Ludmány Dénes


brácsa

Születési hely
Bonyhád
Születési dátum
1980
Együttes

 
Ludmány Dénes Bonyhádon született 1980-ban. Hat évesen kezdett hegedülni, első tanárai a Simonffy Emil Zeneiskolában Mátyás Csaba, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában Kökényessy Zoltán és Sárosi György voltak. A Zeneakadémián, Nagy Sándor keze alatt eltöltött idő után a salzburgi Mozarteumban Thomas Riebl és Veronika Hagen tanítványa volt 2006-os diplomájáig. Mindeközben két évig a Müncheni Filharmonikusok ösztöndíjasa, tanára és mentora Albrecht Rohde volt. Rendszeresen játszott a Salzburg Chamber Soloists szólóbrácsása, valamint a Camerata Salzburg tagjaként, volt a Young Artists International szólistája az Egyesült Államokban és az Osztrák Újzenei Együttes (ÖENM) brácsása. 2007 és 2011 között a spanyol Quiroga Vonósnégyes tagja, ezidőben a Zaragozai Zeneművészeti Főiskola (CSMA) kamarazene tanára. Együttesével bejárta Európa szinte minden országát és rendszeres vendége volt különböző nemzetközi zenei fesztiváloknak Ausztriában, Németországban, Svájcban, Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban, Japánban, Kínában, Dél-Amerika több országában és az Egyesült Államokban.

Elkötelezettsége a kortárs zene iránt számos hangversenyen ősbemutatók formájában is megmutatkozott. Ezek közül kiemelendő az Osztrák Újzenei Együttessel való együttműködés és egy németországi CD felvétel Roland Leistner-Mayer (zeneszerző, zongora), Heidi Ilgenfritz (cimbalom) és Gerald Kraxberger (klarinét) közreműködésével. Külön megtiszteltetés Simone Fontanelli neki írt brácsaműve „Dénes“ címmel, amelynek ősbemutatójára 2008-ban a
Debreceni Ősz Fesztiválon került sor. 2000-2004 között rendszeres meghívottja volt a Bajor Kortárs Zeneszerzők Egyesületének. 2011-ben Budapestre költözött, 2012 őszétől a Magyar Állami Operaház brácsa szólamvezetője, a Zeneakadémia doktorandusza és meghívást kapott, hogy a Zaragozai Főiskola brácsatanára legyen.