BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bogár István
Név: Bogár István
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1937
Hangszer: karmester
 
1937. augusztus 20. Budapest - 2006. december 26.

Zeneszerző, karmester, a Budapesti Strauss Zenekar alapítója, a Zeneműkiadó, a Filharmónia, az Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió egykori munkatársa.

Bogár István 1937-ben született Budapesten. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Gergely Ferencnél orgonát, Perlaki Józsefnél harsonát, Szelényi Istvánnál zeneszerzést tanult. Zeneszerzői diplomáját Szervánszky Endre növendékeként 1963-ban szerezte a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

1957–től 1968-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben tanított, 1968 és 1972 között a Zeneműkiadó Vállat főszerkesztő-helyetteseként dolgozott. 1983-ig az Országos Filharmóniánál dramaturgiai csoportvezetőként, valamint az Állami Hangversenyzenekar művészeti titkáraként tevékenykedett. 1983-ban a Magyar Rádió zenei együtteseinek igazgatójává nevezték ki.

Zeneszerzőként elsősorban a rézfúvós kamarazene területén alkotott, de az ő munkája többek között a ma is használt Harmonikaiskola is. Sokat hangszerelt, elsősorban Johann Strauss csak zongorakivonatban fennmaradt darabjait. Utolsó művének, az Ünnepi zene c. kantátának bemutatója idén december 8-án volt a felújított törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Ház megnyitóján.

1989-ben megalapította a Budapesti Strauss Szimfonikus Zenekart. Az együttessel több mint 1000 koncertet adtak, nagy sikerrel szerepeltek többek között Franciaországban, Spanyolországban és Németországban, megjelent számos lemezük is.

Bogár István az Orchestra Femina zenekar művészeti irányítójaként is dolgozott. Kiváló szakmai munkájának elismeréseként több díjat is átvehetett, lakóhelye, Törökbálint díszpolgárává avatta.

Díjak:
1976 Szocialista Kultúráért
1976 OIRT II. díj
1979 SZOT pályázat I. díj
1980 SZOT pályázat I. díj
1984 MR Nívódíj
1984 OIRT II. díj (kettő)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Lemezajánló
További lemezek