Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Balázs Tamás


zongora

Születési hely
Nagyvárad
Születési dátum
1982
Weboldal

 
Balázs Tamás 1982-ben született Nagyváradon. 1989 után települt át a családjával Magyarországra, Magyaralmásra. 10 éves korában kezdett el zongorázni. A székesfehérvári Kodály Zenei Általános Iskolában és Gimnáziumban érettségizett, innen felvételizett az ELTE karvezetés szakára, majd egy évvel később a Graz-i Zeneakadémia jazz tanszékére, ahol Harald Neuwirth, Claus Reible, Oliver Kent és Olaf Polziehn növendékeként mesterdiplomát szerzett.

Még a gimnáziumban ismerkedett meg a jazzel, első jazzlemeze a Kind of Blue volt. Játszott iskolai zenekarokban is, majd Graz-ban megalapította első jazz trióját 2004-ben. Következő triója három évvel később, 2007-ben alkult meg, de voltak ezalatt és ezt követően is hosszabb- rövidebb ideig tartó projektjei. Együtt dolgozott többek között Ilja Alabuzevvel, Mike Ievtushenkoval, Robert Kuceraval, Fenyvesi Mártonnal, a Kalmár Zoltán Kvartettel és Juhász Mártonnal is. 2009 és 2012 között a Karosi Júlia Quartet tagja volt, két albumot vettek fel ezen idő alatt együtt.

2013 nyarán költözött vissza Magyarországra Gratz-ból. A jazz mellett érdeklődik még a filmzeneszerzés iránt is, nemcsak zenészként, zeneszerzőként, de hangszerelőként is dolgozott már.

2017 óta a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola jazz-zongora tanára. 2019-ben újjáalakította trióját, melyben Oláh Zoltán bőgőssel és Gyárfás Attila dobossal zenél együtt.