Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Vizeli Máté


hegedű, brácsa

Születési hely
Pécs
Születési dátum
1988
Együttes

 
Vizeli Máté 1988. szeptember 3-án született Pécsett. Zenei érdeklődése már nagyon korán megmutatkozott, hiszen alig 5 évesen kezdett el hegedülni a nagykanizsai Farkas Ferenc Városi Zeneiskolában Plánder Katalinnál, majd Jakobovics Árpádnál. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy édesapja, Vizeli József és nagybátyja, Vizeli Balázs is prímás. 12 évesen véglegesen a zenei – igaz, a családi hagyománnyal ellentétben a komolyzenei – pálya mellett döntött, ennek érdekében egy évig a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában tanult Kertészné Véghelyi Krisztánál. Ekkor kezdte el komolyabban érdekelni a zeneszerzés is.

2003-ban felvételt nyert a szintén budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Itt hegedű szakon Kertész István, zeneszerzés szakon Kocsár Miklós és Csemiczky Miklós tanítványa volt. 2007-ben érettségizett és felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2010-ben hegedű-előadóművész BA, 2013-ban hegedűművész és hegedűtanári MA diplomát szerzett, szintén Kertész István irányítása alatt.

Az akadémiai évek alatt visszatért az életébe a népzene is, melyet elsősorban a 2007-ben megalakult Góbé zenekar alapító tagjaként művel. 2013-ban felvételt nyert a népi vonós MA szakirányra brácsából, ahol 2015-ben Nagy Zsolt, illetve Árendás Péter tanítványaként diplomázott.

Állandó jelleggel komponál, főként a komolyzene és a filmzene keretein belül.

Alapító tagja a Simplicissimus Kamaraegyüttesnek, amelyben barokk hegedűn játszik. Fontosnak tartja ugyanis a különböző zenei stílusok – komolyzene, népzene, jazz stb. – közötti kapcsolatok felfedezését és felhasználását. Ars poeticája szerint ezek egyidejű művelése sokkal inkább elősegíti az ember fejlődését, mintsem hogy hátráltatná; mindemellett véleménye szerint a különböző irányzatok nem állnak annyira messze egymástól, mint azt sokan gondolják vagy gondolni szeretnék.

Több klasszikus-, világ- és népzenei formáció rendszeres közreműködője. 2018-ban Kalotaszegi szonáta című művével elnyerte a Magyar Zeneszerzők Egyesülete zeneszerzőversenyének I. díját, valamint szintén ugyanebben az évben Junior Prima díjban részesült népművészet-közművelődés kategóriában.

2013 szeptembere óta a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola hegedűtanára. 2019 szeptembere óta a Pécsi Tudományegyetem Oktatás és Társadalom – Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója. 2020-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára (népi brácsa tanítási módszertan).