Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Németh Zsombor


hegedű, brácsa

Születési hely
Születési dátum
1990
Együttes

 
Németh Zsombor alap- és középfokú tanulmányait szülővárosában, Pécsett végezte. A Liszt Ferenc Zeneiskolában Nagy Andrásné, a Művészeti Szakközépiskolában – amelyet a Leőwey Klára Gimnázium általános tantervű képzésével párhuzamosan végzett el – Murin Jaroszláv volt hegedűtanára. 2005-ben az Országos Szakközépiskolai Hegedűverseny döntőse volt, 2008-ban a Helikon nagydíjasa.

2008-ban felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakára, ahol 2011-ben BA, 2013-ban MA és 2014-ben tanári kiegészítő oklevelet szerzett. Diplomamunkái: Johann Georg Pisendel és a ritornello-forma: versenymű-nyitótételek Vivaldi nyomán (BA, konzulens: Fazekas Gergely) és Kodály Zoltán Bach-recepciója (MA, konzulens: Dalos Anna). Tanulmányai alatt több elismerést is szerzett: 2011-ben az I. Fidelio Kritikapályázat díjazottja volt, 2012-ben pedig elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat. 2014 őszétől az intézmény zenetudomány PhD képzésében vesz részt.

2010 és 2014 között a Vienna Konservatorium budapesti tagozatának hallgatója volt, ahol Zs. Szabó Mária növendékeként szerzett okleveles hegedűtanári (IGP) diplomát.

Tanulóévei alatt részt vett Szabadi Vilmos, Perényi Eszter, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Földesi Lajos kurzusain. 2009-ben és 2010-ben a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar tagja volt.

2012-ben megalapította a Simplicissimus Kamaraegyüttest, melynek azóta művészeti vezetője.