Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Nagy Réka


cselló, viola da gamba

Születési hely
Szeged
Születési dátum
1996
Együttes

 
Zenei tanulmányait ötéves korában kezdte az óbudai Aelia Sabina AMI-ben, Dr. Fülöpné Gila Katalin növendékeként. Zeneiskolai tanulmányai alatt 2005-ben a III. Budapesti Gordonkaversenyen arany minősítést, ugyanebben az évben a XI. Országos Friss Antal Gordonkaverseny budapesti válogatóján maximális pontszámmal kiemelt nívódíjat, az országos döntőben második helyezést ért el. 2007-ben a X. Országos "Alba Regia" Kamarazene verseny területi válogatóján kiemelt nívódíjat kaptak, az országos döntőn pedig első helyezést értek el egy cselló duóval. 2008-ban a IV. Budapesti "Banda Ede" Csellóversenyen első helyezett lett.

Ugyanebben az évben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium előkészítő osztályába, Kardosné Kemény Krisztina tanárnőhöz. 2011-ben a zeneművészeti szakközépiskolák XI. Országos Starker János Gordonkaversenyén az első korcsoportban harmadik helyezést ért el, majd 2014-ben a zeneművészeti szakközépiskolák XII. Országos Starker János Gordonkaversenyén a negyedik korcsoportban első helyezett lett.

Középiskolai évei alatt több alkalommal részt vett Mező László, Déri György, Várdai István, Agócs Márta és Varga Tamás mesterkurzusain.

Eközben egyre inkább megerősödött érdeklődése a barokk zene és a historikus előadásmód iránt, viola da gambán és barokk csellón kezdett el tanulni. Nem sokkal később a Simplicissimus régi zene együttesben kezdett el játszani. Többször résztvevője volt a "Miszla Barokk" Régi Zene Akadémiának, ahol Máté Balázsnál, Christoph Urbanetznél és Tóth Mónikánál tanulhatott. 2014 nyarán a Savaria Régi Zene Műhely keretében Krommer Lúcia viola da gamba kurzusán vett részt.

2014 nyarán fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka BA képzésére Déri György osztályába.