Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Devich Gergely


cselló

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1998

 
Édesanyja Kovalszki Mária zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára; nagyapja, Devich János gordonkaművész, a Zeneakadémia professzor emeritusa.

Nyolcévesen kezdett csellózni. Első tanára Antók Zsuzsanna volt, aki a zuglói Szent István Király Zeneiskolában tartotta zeneóráit.

2008-ban megnyerte a budapesti Banda Ede Gordonkaversenyt, majd a XII. Országos Friss Antal Gordonkaversenyt. 2009-ben egy csellókvartett tagjaként első díjat nyert a budapesti Kodály Zoltán Kórusiskola I. kamarazenei fesztiválján. A versenynek köszönhetően felléphetett Londonban, a Magyar Kulturális Intézetben. 2010-ben az Országos Alba Regia Kamarazenei Versenyen, 2011-ben az V. Budapesti Banda Ede Versenyen nyert kiemelt első díjat. Ebben az évben a szlovákiai Dolny Kubinban rendezett hangversenyen a második helyen végzett, novemberben pedig a szolnoki XIII. Országos Friss Antal Gordonkaversenyen nyert kiemelt első díjat.

2012-ben a Zuglói Filharmóniával felléphetett a Művészetek Palotájában. 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségeket nevelő osztályába jár, mestere Mező László.

2014-ben a Magyar Televízió (MTVA) felkérésére ő képviselte Magyarországot a 2014-es Fiatal Zenészek Eurovízióján a németországi Kölnben. A május 31-i döntőben a 3. helyen végzett, ami az eddigi legjobb magyar helyezés a verseny történetében. Devich Gergely az első magyar versenyző, aki a dobogóra állhatott bármely eurovíziós versenyen.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2015 Gergely Devich with Mária Kovalszki: Adagio & Allegro Hungaroton HCD 32756 Saját