Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Madai Zsolt


dob, vibrafon

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1974
Weboldal

 
1974. április 17-én született Budapesten. Tanulmányait zenei általános iskolában kezdte Óbudán, ütőhangszereken és zongorán tanult 10 éves korától, első tanára Balázs Oszkár volt. Az Aquincum Ütőegyüttes tagjaként számtalan koncerten vett részt hazai és külföldi fesztiválokon, versenyeken. Alapfokú tanulmányai befejeztével elnyerte az "Élen a tanulásban, élen a zenében" kitüntetést.

1991-ben Óbuda zenekultúrájának ápolásáért "Aelia Sabina" díjat kapott. A középiskolát angol nyelvtagozaton végezte az Árpád Gimnáziumban. Itt 1992-ben érettségizett, a művészetek terén elért eredményeiért pedig elnyerte a Koós Károly alapítvány díját.

16 évesen meghatározó élménye volt egy Billy Cobham koncertvideó, hatására figyelme egyre inkább a jazz világa felé fordult. 1993-tól játszott különböző jazz- és rockzenekarokban, némelyikben vibrafonon, mely a dob mellett a második hangszere. 1994-től Nesztor Ivánhoz növendéke lett, 1995-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-dob szakára, ahol 1999-ben kitüntetéses előadóművészi és tanári diplomát szerzett. A főiskolai évek alatt a vibrafonra is nagy hangsúlyt fektetett, rengeteg Chick Corea átiratot játszott.

Az aktív zenélés mellett csaknem 20 éve tanítással is foglalkozik: 1993-95-ig a Kodály Zoltán Zeneiskolában, 1995-2003-ig az Ádám Jenő Zeneiskolában oktatott, 2002-től a Mókus utcai Andor Ilona Alapfokú Művészeti iskolában tanít, emellett magánórákat ad, továbbképzéseket tart.

Számtalan stílusú zenekarban működött és működik közre, filmzenei, reklám és színházi feladatokat is teljesít. 1998 óta tagja az After Crying zenekarnak, mely komoly nemzetközi sikereket és elismertséget hozott számára, számtalan helyen felléptek Európában, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Dél-Amerikában. 2004-ben elnyerték a Magyar Rádió eMeRton díját az Év Zenekara kategóriában.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2009 Trio3PO: Cheat Periferic Records BGCD 200