Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Gál Anikó


karnagy, orgona

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1949
Weboldal

 
1949. augusztus 17., Budapest

Gál Anikó a Győri Nemzeti Színház nyugalmazott karigazgatója, Örökös Tagja és a Rába Vegyeskar volt irányítója. Jelenleg Pannonhalmán zongorát tanít a Bencés Gimnáziumban.

Kórus-karnagyként, énekesek zongorakísérőjeként fellép itthon, Ausztriában, Németországban, Erdélyben, Olaszországban, Vatikánban. Férjével, Bojtár Imrével oboa-zongora műveket ad elő koncerteken, háttérműsornak, konferenciák kiegészítő műsorszámának, kiállítás-megnyitókon, templomokban stb.

Székesfehérváron Tálas Editnél kezdett zongorázni a helyi zeneiskolában. Később Budapestre járt Miklós Györgyhöz. Alsófokú zongora-, szolfézs- és énektanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán Bánky Józsefnél és Szesztay Zsoltnál szerezte 1970-ben. Karvezetést Budapesten tanult Párkai Istvánnál Felsőfokú Zenei Szemináriumon. 1970-ben Kodály Zoltánné ösztöndíjával Kodály-szemináriumon vett részt Kecskeméten.

1970-78-ig zongora- és szolfézstanár volt a Székesfehérvári Állami Zeneiskolában. 1978-tól egy év kihagyással 32 évig a Győri Kisfaludy, későbbi nevén a Győri Nemzeti Színház tagja, kezdetben mint korrepetitor, majd karigazgató. A Győri Nemzeti Színházban a több mint 25 opera, ugyanennyi operett és musical betanításában vett részt. A színház kórusával lehetősége volt a Nemzeti Filharmónia szombathelyi, illetve a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyszerű operaelőadásain szerepelni.

A 110 éves Rába Dal- és Társaskör amatőr együttesével elnyerték a Fesztiválkórus címet. Részt vettek a Magyar Rádió kórushangversenyein, a Vasas Kórushangversenyein, a helyi Tavaszi, Adventi, Nyári és Egyházzenei Kórusfesztiválokon, a Nemzeti Galéria és a Történeti Múzeum koncertjein, a Kodály országa című sorozatban. Külföldi testvérkórusokkal felléptek Münchenben, Wiesbadenben, Altbachban, Linsenhofenben, az ausztriai Loosdorfban és Bécsben, a Seprődi Kórusszövetség tagjaként Marosvásárhelyen. Széles repertoárjuk lehetővé tette, hogy részt vegyenek a zenés műfajok fejlődését bemutató ismeretterjesztő előadásokon. 2008-ban énekeltek XVI. Benedek pápa audienciáján, ahol pápai áldásban részesültek.

Gál Anikó munkássága elismeréseként 1996-ban Győr Város Ezüst Emlékérmét, 1998-ban Szent István díjat, 2008-ban pedig Szent László Érmet kapott, 2012-ben lett a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1998 Bojtár László műveiből (1926-95)
(From the compositions of László Bojtár (1926-95))
do-lá stúdio
2003 A dalnak lenge szárnyán
(On Wings of Song)
Bojtár Zenei Bt. Saját
2005 Ima Magánkiadás Saját
2008 A Rába Dal- és Társaskör karácsonyi CD-je Rába Dal- és Társaskör