BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Geyer Stefi
Név: Geyer Stefi
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1888
Hangszer: hegedű
 
1888. Június 8. Budapest – 1956. december 11. Zürich

Három éves korában kezdett hegedűtanulmányait – miután kivételes zenei adottságaira egy 7 éves korában adott hangversenyén fény derült – előbb Adolf Kálmán majd Hubay Jenő mesterosztályában tökéletesítette a budapesti Zeneakadémián.

1911-ig élt Budapesten, de már 1902-től mint csodagyerek tartott előadókörutakat Európa-, és Amerika-szerte. 1911 és 1919 között Bécsben talált otthonra. 1920-ban Zürichbe költözött, ahol 1923-tól konzervatóriumi professzorrá nevezték ki.

1941-től a „Collegium Musicum Zürich” zenekar alapítója, és koncertmestere. A Bartók Bélához fűződő barátságából fennmaradt levelezésük jelentős zeneirodalmi dokumentum, mivel hűen ábrázolják az ifjú zeneszerző lelkiállapotát 1907/1908-ban, első hegedűversenyének (Op. posth. 1) születése idején. A művet Bartók a művésznőnek ajánlotta. A bemutatóra azonban Geyer Stefi kívánságára csak 1956. december 11-én bekövetkezett halála után, az 1958-as bázeli Bartók Fesztiválon kerülhetett sor.

Egyéb, Geyer Stefinek ajánlott kompozíciók: Othmar Schoek Op. 16-os hegedűszonátája, és Op. 21-es hegedűversenye, valamint Walter Schultess Op. 7-es Concertino-ja. Szintén a nevéhez fűződik Willy Burkhard Op. 69-es 2. hegedűversenyének ősbemutatója.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek