Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kovács Gergely


kürt

Születési hely
Békéscsaba
Születési dátum
1995
Együttes
Weboldal

 
Kovács Gergely 1995. február 26-án született Békéscsabán. A békéscsabai zeneiskolában kezdte meg zenei tanulmányait, majd ezt követően 8 éves korában kezdett zongorázni tanulni. 9 évesen már megnyerte a Békés Megyei Zongoraversenyt, majd több hazai versenyen is díjazott lett. 12 évesen az Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Nagydíjasa. Ekkor nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába is Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor tanítványaként.

2010-ben 3. helyezést ért el a szerbiai Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, 1 évvel később pedig ötödik helyezett lett a Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen Weimarban. 2013-ban megnyerte az olaszországi Pietro Argento Nemzetközi Zongoraversenyt, majd elnyerte a Gundel Művészeti Díjat is. 2013-ban és 2016-ban elnyerte a Weiner Leó Országos kamarazenei verseny harmadik díját hegedű-zongora kategóriában.

A Zeneakadémia előkészítő osztályában eltöltött 7 év után felvételt nyert 2014-ben a Zeneakadémiára, ahol megkezdte felsőfokú tanulmányait Nádor György és Eckhardt Gábor tanítványaként. 2017 és 2019 között elvégezte a mesterképzést Némethy Attila és Réti Balázs vezetésével. Mester diplomakoncertjét 2019. április 2-án tartotta a Zeneakadémia Nagytermében. Ezt követően a Pennsylvania-i Lancaster International Piano Festival ösztöndíjasa volt. 2019 szeptemberében pedig egy szólóesten mutatkozhatott be a New York-i Carnegie Hallban. 2019 és 2020 között a Zeneakadémia Zongora Szólista Mesterképzésének hallgatója volt Dráfi Kálmán növendékeként.

Aktív résztvevője mind a hazai, mind pedig a nemzetközi koncertéletnek. Fellépett Hollandiában, Belgiumban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban, Erdélyben, az Egyesült Államokban és Indonéziában. Rendszeres résztvevője olyan neves művészek mesterkurzusainak, mint Rohmann Imre, Kocsis Zoltán, Nagy Péter, Mikhail Voskresensky, Benjamin Loh és Neil Rutman.

Több neves alapítvány ösztöndíjasa (MOL Európa Alapítvány, Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre, Bank of China ösztöndíj). Valamint többször elnyerte György Ádám zongoraművész ösztöndíját is, Kastély Akadémiájának pedig rendszeres résztvevője volt.

2014-ben a meghívásos Donaufest zongoraversenyen második díjat nyert Németországban. 2015-ben pedig bejutott a Paloma O'Shea Zongoraverseny legjobb húsz résztvevője közé Spanyolországban. 2017-ben a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasaként adott koncertet Barcelonában. 2018-ban a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny második helyezettje volt (első díj nem került kiosztásra). Ezt követően átvehette a Junior Príma díjat, 2020-ban pedig a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját. 2021-ben harmadik helyezett lett a Los Angeles-i és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, mely mellé Budapesten még a Közönségdíjat is neki ítélték.