BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szabóki Tünde
Név: Szabóki Tünde
Hangszer: zongora/ének - szoprán
 
Tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában (ének, zongora, karvezetés), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében (zongora), a Zeneakadémián (Ének) és a grazi Zeneművészeti Egyetemen végezte. 1989-ben Budapesten zongoratanári, 1998-ban Grazban énekművészi diplomát szerzett.

Mesterkurzusokon Ks. Hanne-Lore Kuhse és Ks. Astrid Varnay osztályait látogatta. Több rangos énekverseny finalistája:
1994 - Belvedere énekverseny (Bécs) - különdíj
1997 - Tagliavini énekverseny (Deutschlandsberg) - 4. helyezés és közönségdíj;
2000 - Hilde Zadek énekverseny (Passau) - különdíjak

Énekesi profiljában eleinte az oratorikus műfaj dominált. Koncerténekesként vendégszerepelt többek között a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Bregenzi Fesztiválon, a grazi Styriarte Fesztiválon, a Luzerni Fesztiválon, a Rheingau Fesztiválon, a Schleswig-Holstein Fesztiválon, és a Jeruzsálemi Bernstein Fesztiválon is. Visszatérő vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

Operaénekesi pályafutása Ausztriában indult el: 1993-94-ben Grazban és Prágában mintegy húsz alkalommal énekelte Weber A bűvös vadász című operájában Agathe szerepét. Fellépett a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ban és a müncheni Prinzregenten Theater-ben, valamint a Miskolci Nemzeti Színházban és a Soproni Petőfi Színházban, és rendszeres vendége a bécsi Musikverein és Konzerthaus koncerttermeknek, valamint a Stephansdomnak és az Augustienerkirchének.

A Nikolaus Harnoncourt nevével fémjelzett ausztriai Styriarte Fesztiválon fellépett Schubert Der Graf von Gleichen című operájának ősbemutatóján. 2009 szeptemberében mutatkozott be a Theater an der Wien színpadán Britten Halál Velencében c. operájában, Donald C. Runnicles vezényletével.

A Fidelio Leonóráját 2007-ben énekelte először a Klosterneuburgi Fesztiválon. Ugyanebben a szerepben debütált 2008-ban Thomas Moser partnereként a Magyar Állami Operaházban, ahol azóta Vitellia (Titusz kegyelme) a Tábornagyné (A rózsalovag), Donna Elvira (Don Giovanni) és Ariadné (Ariadné Naxoszban) szerepével gazdagította repertoárját. 2009 óta rendszeres vendége a Budapesti Wagner-napoknak, ahol Erzsébet (Tannhäuser), Freia (A Rajna kincse), Gerhilde (A walkür), a 3. Norna (Az istenek alkonya) és Elsa (Lohengrin) szerepét énekelte.

Számos kitűnő külföldi és hazai zenekar vendégszólistája: Grazi Szimfonikusok, Szlovén Filharmónia, Müncheni Filharmonikusok, Magyar Nemzeti Filharmonikusok, MR Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar, Matáv-Concerto Zenekar, Máv Zenekar, Danubia zenekar, Capella Savaria, a Debreceni, a Szombathelyi, a Szegedi és a Győri Szimfonikusok, Francia Rádió Zenekar, Ankarai Elnöki Szimfonikus Zenekar, Isztambuli Szimfonikusok, Pannon Filharmonikusok, Orfeo Kamarazenekar.

Olyan neves karmesterek irányítása alatt énekelt, mint Fabio Luisi, Heinrich Bender, Donald C. Runicles, Andres Orosco Estrada, Lawrence Foster, Jurij Szimonov, Kobajasi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Fischer Iván, Vásáry Tamás, Kovács János, Lukács Ervin, Ligeti András, Kollár Imre, Hamar Zsolt, Kesselyák Gergely, Héja Domonkos, Vashegyi György.

Korrepetitor a Grazi Egyetem opera tanszakán, tagja a grazi „Ars ad libitum” kamaraegyüttesnek és a bécsi NOVA énekegyüttesnek.

Hangképzőként is dolgozik professzionális énekkaroknál: Stephansdom (Bécs), Nemzeti Énekkar, Magyar Rádió Énekkara.

Díjak:
2011-ben Liszt-díjat és Artistjus díjat kapott.

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek