BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Varga Tibor
Név: Varga Tibor
Születési hely: Győr
Születési dátum: 1921
Hangszer: hegedű/karmester
 
1921. július 4., Győr - 2003. szeptember 4., Sion (Svájc)

Apja kitűnő hegedűs volt, de az első világháborúban szerzett sebesülése miatt fel kellett adni pályáját, viszont nem vált meg a hangszertől és hegedűkészítő lett. Fia, Tibor mondhatni egy hegedűkészítő műhelybe született és már hároméves korában abszolút hallással hangolta a hegedűket és játszott népdalokat. Első tanára apja volt, ötéves korában íratták be a helyi zeneiskolába, ahol Hermann Lászlónál tanult. Tízéves korában hallja őt Hubay Jenő, és felviszi Pestre, a Zeneakadémiára. Hegedűtanára Gábriel Ferenc, kamarazenét Weiner Leótól tanul. Tízéves korában hetente háromszor hajnali három órakor kel, hogy reggelre Budapestre érjen, és éjjel egy órakor érkezik vissza Győrbe. A másik három nap a gimnáziumot végzi Győrben, ahol később érettségizik. 13 évesen a Budapesti Egyetemi Kórussal egy lengyelországi turnén lép fel olyan sikerrel, hogy a következő évben lengyel, olasz és francia körúton vesz részt mint szólista. A külföldi turnék után Budapesten is kezdik felfedezni. 13 évesen csinálja első lemezfelvételét – abban az időben, amikor még csak nagyon kevés felvétel készült -, két évvel később a Hangversenyzenekarral és a Filharmónia Zenekarral játssza Brahms, Mendelssohn és Csajkovszkij versenyműveit Fricsay, Failoni és Ferencsik vezényletével.
Világos zenei elképzeléseit, senkivel össze nem téveszthető, személyes hegedűhangját hamar felfedezik a világ nagy lemezcégei. Az EMI His Masters Voice, Columbia, Deutsche Gramaphon készít egész sorozatokat a legjelentősebb zenekarok közreműködésével. (Berlini Filharmonikus Zenekar, Royal Philharmony stb.) Az elkészült több mint száz lemezt (LP) Tibor Varga Collection címen CD formában is újra kiadták.
Budapesten Reményi és Hubay-díjat nyert, és nagy sikerrel szerepelt Európa, Amerika és Ausztrália hangversenytermeiben. Hamarosan a legnagyobb nemzetközi versenyek zsűrijeibe kap meghívást, jóllehet még fiatalabb, mint a résztvevő versenyzők többsége (Paganini Verseny Genova, Thibaud Verseny Párizs, Flesch Verseny London, Indianapolis stb.). A háború alatt beiratkozik Budapesten az egyetemre, ahol egy évig orvostanhallgató, majd négy évig filozófiát tanul. Mindkét terület iránt azóta is megmaradt az érdeklődése. 1946-ban egy angliai meghívás után Londonban telepszik le, s olyan karmesterekkel dolgozik és készít felvételeket, mint Furtwangler, Jochum, Böhm, Markevits stb. 1949-ben elvállalta egy frissen alapított német főiskola – az első ilyen jellegű állami intézmény – vonós tanszakának vezetését. A Detmoldi Főiskolán Európa vezető tanárai találkoztak minden hónapban egy hétre (Varga Tibor – hegedű Londonból, André Navarra – cselló Párizsból, Giuranna – brácsa Rómából érkezett), ők alapozták meg a főiskola hírnevét. Tíz év londoni tartózkodás után magyar feleségével és Gilbert nevű fiával – aki ma neves karmester – Svájcba költöznek. Itt alapítja meg a Varga Tibor Fesztivált, amely a svájci zenei élet egyik kiemelkedő eseménye lesz. A Varga Tibor Hegedűversenynek az évek során több mint száz hegedűs volr résztvevője, néhány évben magyar győztessel (Lendvai József, Stuller Gyula, Ágoston András). 1988-ban főiskolát alapított Sionban, ahová a világ minden tájáról érkeznek növendékek.
Több kortárs zeneszerző írt számára művet, Arnold Schönberg azt írta: „bárcsak fiatalabb lennék, hogy még több művet írhassak Önnek”. Több város díszpolgára és a legjelesebb francia, német és magyar kitüntetések birtokosa. Az utóbbi években karmesteri tevékenysége jelentős. Ennek titkaiba a világhírű olasz karmester-pedagógus Franco Ferrara vezette be, akivel később jó barátságba is került. Karmesterként Európa, Amerika és a Távol Kelet számos országában ismert.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Hommage à Kocsis Zoltán | Rácz Zoltán kamaraestje
Zeneakadémia
Bach - Duruflé - Szathmáry
MÜPA
Lemezajánló
További lemezek