BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Tornyai Péter
Név: Tornyai Péter
Születési hely: Szeged
Születési dátum: 1987
  Zeneszerző
 
 
1987. szeptember 1. Szeged

Tornyai Péter 1987-ben született Szegeden. Zeneszerzői tanulmányait Huszár Lajosnál és Fekete Győr Istvánnál kezdte. 2007 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jeney Zoltán növendéke. A zeneszerzéssel párhuzamosan ugyanitt hegedű szakon tanul Kertész Istvánnál.

Hegedűsként és brácsásként is gyakran játszik klasszikus és kortárs zenét különböző kamaraegyüttesekben (THReNSeMBle, Rondo Quartet, Apponyi Quartet). 2010-ben II. díjat nyert az országos Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. 2007 óta állandó tagja Csalog Gábor együttesének, amelynek célja Kurtág György zenéjének tanulmányozása és előadása nyári kurzusok és koncertek keretében.

Az utóbbi években első, második és harmadik díjakat szerzett a Zeneakadémia Zeneszerzőversenyén, 2008-ban pedig megnyerte a Szépművészeti Múzeum zeneszerző-pályázatát. 2010-ben az ausztriai ISA nyári akadémián – a Klangforum Wien által odaítélt – zeneszerzői díjat kapott. A Stadler Quartet által bemutatott vonósnégyeséért 2010-ben Gerhardus-díjban részesült a szegedi Szent Gellért Fesztiválon. Részt vett Csapó Gyula, Johannes Schöllhorn, Nigel Osborne és Krzysztof Penderecki zeneszerzés-kurzusain.

2011-ben QuatreQuatuors című darabjával elnyerte az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny I. díját kamarakategóriában. Az 2013-as Új Magyar Zenei Fórum II. díjával együtt elnyerte az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány különdíját: a Villa Musica Fesztivál felkérését egy kamaradarab megírására. A mű 2015. október 2-i BMC-beli bemutatóját követően két alkalommal Németországban is elhangzik Eötvös Péter, valamint a karmesterkurzusa növendékeinek vezényletével. 2017-ben Artisjus-díjjal tüntették ki "Az Év Junior Komolyzenei Alkotója" kategóriában.lásd még: Tornyai Péter - zenész
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek