BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Simplicissimus Kamaraegyüttes
Név: Simplicissimus Kamaraegyüttes
Alakulás éve: 2012
Link: simplicissimus.hu/
  /www.facebook.com/simplicissimus12/?fref=ts
 
A Simplicissimus Kamaraegyüttes egy 2012. április 30-i kamarakoncertet követően alakult meg: az alkalmi formáció tagjai a hangverseny sikerén felbuzdulva a megkezdett közös munka folytatása mellett döntöttek. Az együttes azóta visszatérő vendég a Müpában, az Óbudai Társaskörben és a Zenetudományi Intézet (volt Erdődy-palota) Bartók-termében, illetve fellépett a Nádor-terem, a FUGA, a Hátsó Kapu és a Rózsavölgyi Szalon mellett Budapest és vonzáskörzete jelentősebb templomaiban és kastélyaiban. A társulat három alkalommal adott élő stúdiókoncertet a Tilos Rádióban, megfordult továbbá a Művészetek Völgyében, a Palotanegyed Fesztiválon és a Győri Barokk Esküvőn. Az együttes 2013-ban az Antré Fesztivál 1.0 tehetségkutató, 2015-ben a kolozsvári „IV. La Stravaganza Baroque Music Contest” díjazottja volt.

A Simplicissimus repertoárja a késő reneszánsztól egészen a romantika végéig ível, de műsorain elsősorban a 17. század második-, és a 18. század első felének kamarazenei művei szerepelnek.

Az együttes rugalmas méretű és összeállítású. Egy 7 fős „keménymagból” áll, de koncertjein rendre más formában képviselteti magát: tartott már hangversenyt kettő, illetve húsz közreműködővel is.

Az ensemble tagjai korhű hangszereken játszanak. Céljuk azonban az adott korszak hangzásvilágának és előadói stílusának restaurálásán túl az is, hogy a zeneművek előadásukban hasonló revelációval hassanak, mint saját korukban.

A névválasztással a formáció az 1600-as években élt német író és komponista, a magyar zenei életről is tudósító Daniel Speer előtt tiszteleg, aki Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus álnéven publikálta műveit. Azonban Speer is kölcsönözte a nevet H. J. Ch. von Grimmelshausen Der abenteuerliche Simplicissimus Teutsch című könyvéből. A pikareszk regény főszereplője a harmincéves háború idején fél Európát bebarangolja és ezerféle kalandba keveredik. A kalandozás pedig a barokk Simplicissimus eme kései utódára is jellemző: az együttes egy-egy előadása nem más, mint egy korok, stílusok – műzene, szórakoztató zene, népzene – és különböző nemzetek zenéi közötti nagy utazás.
Zenészek Hangszer
Harmath Dénesorgona/csembaló
Kabdebó Noémihegedű/brácsa
Kéringer Dávidfurulya
Király Tamásnagybőgő
Nagy Rékacselló/viola da gamba
Németh Zsomborhegedű/brácsa
Vizeli Mátéhegedű/brácsa
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Zeneszerzés verseny Járdányi Pál születésének 100. évfordulóján
Járdányi Zeneiskola
Zeneterápiás Klub │ Sokszínű zeneterápia: beszélgessünk a képzési programokról!
Könyvtár
mustMEET Composers | Hanspeter Kyburz
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek