BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Philharmonia Hungarica
Név: Philharmonia Hungarica
Alakulás éve: 1957
 
Az 1956-os forradalom leverése után nyugatra menekülő magyarok között nagy számban voltak zenekari muzsikusok (ÁHZ, Rádiózenekar, Operaház, stb.), akiket már novemberben maga köré gyűjtött Rozsnyai Zoltán, ugyancsak menekült fiatal karmester. Anyagi támogatást szereztek osztrák és svájci szervezetektől, a párizsi Kultúra Szabadságáért Kongresszustól, az Egyesült Államok-beli Ford- és Rockefeller Alapítványtól, a Nemzetközi Menekültügyi Bizottságtól és az ENSZ Menekültügyi biztosától, hogy Baden bei Wien-ben lakva és próbálva a zenekar összekovácsolódhasson. Az 1957. május 28-án a bécsi Konzerthausban rendezett első koncert tomboló sikert hozott. Második koncertjüket Yehudi Menuhin szólójával (a zenekar későbbi tiszteletbeli elnökével) élőben közvetítette az Intervízió a Musikverein koncertterméből. Az első ausztriai hangversenyeket számos turné és lemezfelvétel követte, nagyrészt Doráti Antal, az immár Menuhinnal együtt legfontosabb patrónus pálcája alatt.

A Philharmonia Hungarica hosszas keresés után 1960-ban a Ruhr-vidéki Marlban talált végleges otthonra. 1959 őszén lebonyolították első turnéjukat az Egyesült Államokban, melyet később hét másik követett. Miltiades Caridis vette át a vezetői posztot, ekkor már a német kormány, a tartomány és a város képviselőiből alakult kuratórium irányította a zenekart. Marlba költözve a Philharmonia Hungaricának kereken 60 tagja volt; 90%-ban magyarok. Doráti Antal valósította meg a zenekar történetének legjelentősebb vállalkozását, Haydn összes szimfóniájának első teljes felvételét (Decca), amelyért a zenekar egy egész sor nemzetközi díjat kapott.

A Philharmonia Hungarica, elsősorban Kodály és Bartók, valamint a bécsi klasszikusok műveinek meggyőző interpretálásával világhírű lett, 44 éves fennállása alatt több száz vezető szólistát kísért, 360 lemezt jelentetett meg, négy kontinensen több ezer koncertet adott. De a sikereket a kádári Magyarországon agyonhallgatták, hiszen létükkel a forradalom emlékét is ébren tartották. Bár 1990-ben végre Budapesten is felléphettek, a vasfüggöny leomlásával a zenekar létének alapja szűnt meg, és az állami támogatás megvonásával az együttes sorsa 2001-ben megpecsételődött. A marli támogató egyesület alkalmi koncertekkel próbálja fenntartani a hagyományt. Baden bei Wien-ben 2007 május végén márvány emléktáblát avattak, és jubileumi koncerttel tisztelegtek a Philharmonia Hungarica emléke előtt. A tagokkal folytatott interjúk alapján az évfordulóra Szőke Cecília tollából egy könyv, Somogyvári Rudolf rendezésében pedig egy dokumentfilm jelent meg.

További információ
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
A barokk csellóirodalom gyöngyszemei
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek