BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Magyar Rádió Gyermekkórusa (Hungarian Radio Children´s Choi)
Név: Magyar Rádió Gyermekkórusa (Hungarian Radio Children´s Choi)
Alakulás éve: 1954
E-mail: info@mrze.hu
Link: www.mrze.hu/
 
A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult, Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1985-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át: Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok. 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert. 2012-ben Matos László és Kabdebó Sándor vették át a kórus irányítását, 2016-tól Matos László vezeti a kórust.

A kórus repertoárja a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zeneművekig terjed. Bartók és Kodály kórusműveinek rendszeres előadása mellett nagy figyelmet fordítanak a mai szerzők műveinek bemutatására.

A gyermekkórus évente számos sikeres koncertet ad, a magyar és európai művészeti fesztiválok és ünnepi rendezvények állandó szereplője. Több lemez- és televízió-felvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Rádiófelvételeik száma meghaladja a kétezret. Rendszeresen részt vesz oratórikus művek előadásában Magyarországon és határainkon túl is. 1988-ban a Milánói Scalában közreműködtek Stockhausen Hétfő c. operájának (a Fény-ciklus első darabja) világpremierjén. 1993-ban szerepeltek a Genfi Kortárs Zenei Fesztiválon, ahol Castiglioni- és Donatoni-műveket szólaltattak meg. Az 1996-os Budapesti Tavaszi Fesztiválon Penderecki Lukács-passiójában énekeltek. Mára már rendszeres közreműködői a Wien Modern kortárszenei fesztiválnak: 1995-ben Mauricio Kagel St. Bach-passiójában a gyermekkari szólamokat a kórus, 1996-ban Eötvös Péter Atlantis c. művének fiúszoprán-szólóját a gyermekkórus egyik tagja énekelte. 1997-ben John Zorn Aporias c. kompozíciójában közreműködtek. Ugyanekkor részt vettek Kodály Psalmus Hungaricusának lemezfelvételén, amelyet Solti György vezényelt.

Turnéztak Európa csaknem valamennyi országában, többször az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanban. 1999 augusztusában a Salzburgi Ünnepi Játékokon, majd szeptemberében Gentben, a Flamand Fesztiválon bemutatták Philip Glass Korálszimfóniáját Dennis Russel Davies vezényletével. 2003 decemberében olaszországi karácsonyi turnéra indultak. 2004 áprilisában Firenzében jártak, majd májusában Stuttgartban vendégszerepelnek. 2004. június 25-én Rómában közreműködtek Berio Ofanim című kompozíciójának előadásában. A Magyar Rádió Gyermekkórusát és vezetőit - magas színvonalú művészi munkájuk elismeréseképpen - 2005-ben Bartók-Pásztory-díjjal, 2010-ban Prima Díjjal tüntették ki.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek