2024. augusztus 28.
FUGA
Budapest

VI. MiraTone Fesztivál és Akadémia: Kamaraest 2. | Kontrasztok

2024. augusztus 28. 07:00 pm.
FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

A Miranda Liu hegedűművész által alapított New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia idén is megrendezésre kerül, immáron új névvel. A VI. MiraTone Fesztivál és Akadémia 2024. augusztus 26. és szeptember 1. között kerül megrendezésre a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Igen találó a MiraTone Fesztivál második kamaraestjének címválasztása, amely Bartók Béla kiforrott alkotói korszakának két kamaraművét állítja párhuzamba az ifjú Dohnányi Ernő, illetve az ifjú Ligeti György egy-egy korai, még zeneakadémiai tanulóéveik alatt készült kompozíciójával. Míg a Dohnányi-, és Ligeti-életműből válaszott darabok a saját hangjukat kereső szerzők alkotásai, amelyek külső hatások - Dohnányi esetében elsősorban Brahms zenéje, Ligetinél pedig jelentős mértékben az erdélyi népzene - stílusjegyeit hordozzák, mindkét elhangzó Bartók-mű mérföldkő a szerző életművében. A III. vonósnégyes a bartóki előadástechnikai innovációk egyik kulcsműve, a méltán legismertebb kompozíciói közé tartozó hegedű-klarinét-zongora trió, a Kontrasztok pedig, a szerző legérettebb alkotásaival, a Hegedűversennyel, vagy a Divertimento-val illik egy kategóriába.

A második kamaraest előadói névsora valóban nemzetközi: első alkalommal lép fel a fesztiválon Alexandra Tirsu moldáv hegedűművésznő, aki miután 2021-ben harmadik díjat nyert az ARD rangos nemzetközi zenei versenyén, sorra teljesíti neves európai és ázsiai zenekarok és korcerthelyszínek felkéréseit, valamint Ilya Kondratiev orosz zongoraművész, a budapesti és weimari Liszt-versenyek díjazottja, a londoni Royal College kinevezett professzora, a nemzetközi zenei élet keresett szólistája és kamaraművésze. A Bartók: Kontrasztok klarinét szólamát pedig a hazai koncertélet egyik fiatal kiválósága, Pálfi Csaba klarinétművész szólaltatja meg. Bartók és Ligeti vonósnégyesre komponált művei a házigazda V4 Vonósnégyes előadásában hangzanak el.


[kr]
Közreműködik:

Alexandra Tirsu – hegedű
Pálfi Csaba – klarinét
Ilya Kondratiev – zongora

V4 Vonósnégyes:
Miranda Liu – hegedű
Daniel Rumler – hegedű
Tomáš Krejbich – brácsa
Bartosz Koziak – cselló

Jegyár:

3 900 Ft

A jegyek megvásárolhatóak a jegy.hu oldalon. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

További információ: