BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Magyar kortárs kamarazene Szabó Péterrel 2.: Liszt Ferenc és...
2014
március
17
Budapest
Nádor terem
2014. március 17. 19:30
Vakok Intézete - Nádor terem
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

Műsor:

1. LISZT Ferenc: Gyászgondola

2. LISZT Ferenc: 5. magyar rapszódia

3. SZABÓ Csaba: Öt duó hegedűre és gordonkára

4. LAJTHA László: Szonáta, Op. 17

5. SZABÓ Csaba: Négy kis darab hegedűre és zongorára - Színek, Madarak, Csúszkálós, Topogós

6. LISZT Ferenc: Tristia; Obermann völgye

7. ERŐD Iván: Trió, Op. 21


Közreműködik:

Szabó Péter - gordonka

Kollár Zsuzsa - zongora

Koppándi Jenő - hegedű


Jegyár:

2000 Ft

A jegyek megvásárolhatóak a hangverseny helyszínén, valamint a www.jegy.hu -n, valamint az Interticket jegyirodákban.Szabó Péter, a legelismertebb magyar gordonkaművészek egyike, 1963-ban született Marosvásárhelyen, muzsikus családban. Édesapja Szabó Csaba, zeneszerző.

Felsőfokú zenei tanulmányait a kolozsvári Zeneakadémián végezte, ahol 1985-ben kitüntetéssel diplomázott. Ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. 1991-ben kitüntetéssel diplomázott. Részt vett Perényi Miklós, Erkki Rautio, A. Meunier, T. Kühne és Sebők György mesterkurzusain. Számos zenei verseny - a Román Nemzeti Verseny, a Markneukircheni Nemzetközi Verseny - díjazottja, és Genfben a Zenetudósok Nemzetközi Szövetségének kitüntetését is elnyerte. 2002-ben elnyerte a Gramofon Magazin Magyar Klasszikus Díját, az Év Legjobb Magyar Komolyzenei Előadója díjat.

13 éves korában adta elő első szóló koncertjét, majd 1989-93 között az Országos Filharmónia szólistája volt, azóta is rendszeresen ad szóló koncerteket. Több zenekar szólócsellistája volt: Camerata Salzburg, World Orchestra for Peace - amelyet Solti György alapított, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája.

Szólistaként és kamarazenei együttesek résztvevőjeként Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Dél-Amerikában koncertezik. Nemzetközi karrierjének legjelentősebb helyszínei: Wigmore Hall - London (Master Series), Musikverein (artist in residence) és Konzerthaus - Bécs, Mozarteum - Salzburg, Tonhalle - Zürich, Konzerthaus - Berlin, Conservatorie - Genf. Alkalma volt bemutatkozni számos nemzetközi fesztiválon is, mint például a Casals Fesztivál, Prades (Franciaország), a Normandiai Október Fesztivál (Franciaország), a Salzburgi Ünnepi Játékok, az Aldeburgh Fesztivál (Anglia), a Stockholmi Royal Palace Fesztivál, a Bad Kissingeni Nyári Fesztivál (Németország), és az Isztambuli Zenei Fesztivál, Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Szólistaként olyan rangos európai zenekarokkal lép fel, mint a salzburgi Camerata Academica, a Magyar Rádió Zenekara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, és a Budapesti Fesztiválzenekar, olyan kiváló karmesterekkel dolgozott együtt, mint Yehudi Menuhin, Fischer Iván, Vásáry Tamás és Peter Keuschnig. Világhírű művészek választották kamara-partnerül, többek között Kocsis Zoltán, Till Fellner, Pierre-Laurent Aimard, Szabadi Vilmos, Alexander Lonquich, Krausz Adrienne, Alexander Janiczek és Yurij Bashmet.

1996-ban Takács-Nagy Gáborral és Várjon Dénessel közösen megalakították a Takács-Várjon-Szabó Triót.

Rendszeresen vezetett mesterkurzusokat az Európai Mozart Akadémián (Alapította Végh Sándor), Bulle-ben (Svájc), Sao Pauloban (Brazil). Számos felvételt készített a Hungaroton, a Naxos, az Electrecord és a BBC megbízásából. Ezeken Beethoven, Haydn, Pleyel, Chopin, Liszt, Dohnányi, Koessler, Moór, Goldmark, Rózsa, Lajtha, Terényi műveit rögzítette. 2002-ben a Hungaroton lemezkiadó céggel, a világon elsőként vette fel I. Pleyel gordonkaversenyeit, amely művek magyarországi ősbemutatóit is ő tartotta. 2005-ben a Simrock (Boosey & Hawkes) kiadó felkérésére megjelenteti Ignaz Pleyel összes gordonkaversenyét, melyekhez zongorakivonatot készített és kadenciákat komponált.

Kamarazenei és szóló repertoárja a reneszánsz daraboktól napjaink zenéjéig terjed. Pályafutásának kezdete óta tudatosan játssza magyar szerzők, határon-túli magyar zeneszerzők (Dohnányi Ernő, Goldmark Károly, Lajtha László, Liszt Ferenc, Rózsa Miklós, Veress Sándor) műveit, gyakran szólaltatja meg kortárs zeneszerzők (Eötvös Péter, Eröd Iván, Gémesi Géza, Kurtág György, Ligeti György, Kocsár Miklós, Szabó Csaba, Terényi Ede) szerzeményeit a nagyközönség előtt. Veress Sándor Szóló Szonátájának magyarországi és németországi ősbemutatója, Lajtha László Trio Concertante angol bemutatója Londonban (Wigmore Hall), és Kurtág György szólódarabjainak aldeburgh-i és aschau-i fesztiválon történő előadása fűződik a nevéhez. Művészi elkötelezettsége, hogy széles közönséggel megismertesse a magyar és nemzetközi csellóirodalom ritkábban játszott remekeit.Kollár Zsuzsa a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola "Rendkívüli Tehetségek" tagozatán folytatott tanulmányait követően 1977-ben felvételt nyert az Akadémia zongora tanszakára, amelyet Jandó Jenő és Nemes Katalin növendékeként végzett el. 1982-87 tanulmányait Alfons Kontarsky osztályában folytatta, előbb München-ben,majd a salzburgi Mozarteum-ban. Egy évet töltött a Banff Centre School of Fine Arts-ban, egy Sebők György támogatásával elnyert ösztöndíjjal, akinek mesterkurzusait 1987-1999 között látogatta.

Nemzetközi zongoraversenyek díjnyertese, szólistaként és a Láng Gabriellával alkotott zongora-duó tagjaként:

- 1974 Usti nad Labem,Csehszlovákia
- 1982 Jesenik, Csehszlovákia
- 1982 Vercelli, Olaszország
- 1986 ARD Verseny, München, Németország

Ezt követően fellépett Európa számos országában, valamint felvételt készített a Köln-i,a Bajor,a Hamburg-i,a Saarland.-i Rádió számára.Turnén vett részt a kanadai Vancouver-ben és Victoriá-ban, koncertezett a Calgary Filharmonikusokkal.

Kollár Zsuzsa hangfelvételeket készített a Naxos (Mozart, Schubert) a Koch-Schwann (Reger, Busch) valamint a Hungaroton (Koessler, Moór, Seiber) lemeztársaságok számára
Alapító tagja a kortárszenét játszó Componensemble-nak. Számos ősbemutató előadása fűződik nevéhez, 2000-ben elnyerte a Szerzői Jogvédő Hivatal (ARTISJUS) előadóművészi díját.

Repertoárja elsősorban a kamarazene irodalmának remekműveiből, a négykezes és kétzongorás műfaj darabjaiból, vonós kamarazenéből zongorával, dalokból, valamint kortárs magyar és külföldi zeneszerzők szóló és kamarazenei műveiből áll.

[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Dömötör Johanna és Simon Dávid fuvola mesterkurzusának zárókoncertje
Könyvtár
Pikolós gyöngyszemek - Kanyó Dávid sorozata - Új művek nyomában
Könyvtár
Budapesti moziestek: Celluloid álmok - Bollók Csaba rövidfilmjei
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek