BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Átadták az UMZF 2013 díjait!
2013
szeptember
26
Budapest
MüPa

2013. szeptember 26.
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Immár harmadszor rendezték meg idén az Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőversenyt, amelyre az eddigi megmérettetések közül ez alkalommal érkezett a legtöbb pályamű.  A szervezők - a Budapest Music Center és a Művészetek Palotája - az idei versenyt Ligeti György emlékének szentelték, születésének 90. évfordulója alkalmából.
Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny létrehozóinak és a díjak felajánlóinak elsődleges célja, hogy ösztönözzék és támogassák új magyar zenedarabok megalkotását. Kívánatos emellett, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében.

A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 40. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett.

A nyertes zeneművek kiválasztása két fordulóban - elődöntő és döntő -, kategóriánként történt. Az elődöntő zsűrije zárt ülésen a beadott pályamunkák közül 4-4 művet választott be a döntőbe.

A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatták be nyilvánosan: a kamaraművek 2013. szeptember 25-én 19 órakor a BMC-ben, a nagyzenekari darabok pedig másnap, szeptember 26-án 19 órakor a Művészetek Palotájában szólaltak meg az MR Szimfonikusok előadásában, Vajda Gergely vezényletével.

A főzsűri (Eötvös Péter, Jeney Zoltán, Sári József, Dr. Batta András, Vajda Gergő) az utolsó versenydarab elhangzását követően a helyszínen, a Művészetek Palotájában ült össze döntéshozatalra, majd ünnepélyes keretek között kiosztotta a díjakat:

A kamarakategória győztese Bella Máté lett Trance című darabjával. A kategória második díját Tornyai Péter Cordes á vide című műve, a harmadik díjat pedig megosztva Balogh Máté Gergely Notturni á L és Alessio Elia Inquantumland című kompozíciója nyerte el.

A nagyzenekari kategóriában első helyezett lett Alessio Elia Rejtett dimenziók című darabja. A második díjat Horváth Balázs die ReAlisierung einer komPosition című műve kapta, a harmadik díjat pedig Sándor László Et transfiguratus est című kompozíciójának ítélte a zsűri.

A fődíjakat, amelyek összértéke 3.375.000 forint, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.A gálaesten több különdíj is kiosztásra került.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány kamarazenei különdíját Tornyai Péter nyerte el. A díjazott felkérést kap a német Villa Musica Alapítványtól egy mű komponálására, amely 2015-ben bemutatásra kerül a BMC-ben, valamint három németországi koncert helyszínen.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány nagyzenekari különdíját Bella Máté kapta, akit a Bayerischer Rundfunk Musica Viva Fesztiváltól egy mű komponálására kér fel a Müncheni Rádiózenekar számára, amely 2015 februárjában Eötvös Péter vezényletével kerül bemutatásra.

A Universal Music Publishing Editio Musica Budapest kiad és nemzetközi viszonylatban promótál kategóriánként egy-egy döntőbe jutott művet. A díjat kamara kategóriában Bella Máté, nagyzenekari kategóriában Horváth Balázs kapta.

A Fidelio 2 millió forintnyi médaifelüleletet ajánlott fel az általa választott döntős számára, ezt a különdíjat Sándor László vehette át.

A Filharmónia Magyarország NKft. az Új Magyar Zenei Fórum 2013. évi zeneszerzőversenye kamarazenei kategóriájának győztesétől, Bella Mátétól egy új kompozíciót rendel meg, amelyet a 2014. évi Bartók Fesztiválon mutat be.

Művészetek Palotája különdíját Sándor László nyerte el, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének egy választott művét programjára tűzi nagyzenekari sorozatában.

Az MTVA mindkét első helyezett (Bella Máté és Alessio Elia) szerzőtől művet rendel, amelyeket a 2014 tavaszi kortárs zenei sorozatában bemutat.


A díjazottaknak gratulálunk, pályafutásukhoz sok sikert kívánunk!

 

[m]

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Hommage à Ligeti - Le Grand Macabre - Operafilm
Könyvtár
Zeneterápiás Klub: Zeneterápia és időskori lelki egészség
Könyvtár
SYNTHETIS 2019 - Nemzetközi Zeneszerző Kurzus Lengyelországban
Radziejowice kastély
Lemezajánló
További lemezek