BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Kreatív Zenei Társasjátékok - Műhely Sáry László zeneszerzővel
2013
Január
21
Budapest
Jurányi Inkubátorház
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
1027 Budapest, Jurányi utca 1-3.


100 óra improvizáció, alkotás, együttműködés, koncentráció, önismeretA Halastó Kulturális Egyesület ismét Kreatív Zenei Társasjátékok műhelyt szervez Sáry László zeneszerzővel.


Játékok öt hétvégére és öt témára
:

2013. január 26-27: Bevezetés a kreatív zenei társasjátékokba

2013. február 9-10: Polyrhytmia: játék a ritmusokkal

2013. március 9-10: Szövegzenék: rap-en innen, Cage-en túl

2013. április 13-14: Kamarazene: improvizáció tetszőleges hangszerekre

2013. május 11-12: Finálé: Kamaraopera


Részvételi létszám
:

Minimum 10, maximum 16 játékos


Részvételi díj
:

80.000 Ft (5 hétvége) vagy 24.000 Ft/hétvége


Jelentkezési határidő
:

2013. január 21.


Jelentkezés, információ
:

Kovács Petra, kreativ.zenei@gmail.com


A zenei játékok különböző egyszerű utasításokra és játékszabályokra épülnek. Ezeket a zenét nem tanult, vagy a zenélés bármely fokán levő játékosok át tudják fordítani a zene nyelvére.

A ritmusgyakorlatokra, egyszerű dallamokra és szöveg zenékre épülő játékok során a résztvevők a komplex zenei élményeken kívül olyan önismereti és társas tapasztalatokra tesznek szert, amelyek képessé teszik őket arra,hogy a művészet, a pedagógia vagy az élet bármely területén találékonyan és eredeti módon oldják meg feladataikat.

A társas zenélés örömén kívül a résztvevők segítséget, útbaigazítást kapnak rögtönzési készségük fejlesztéséhez. A műhely-hétvégék a módszer különböző részterületeire vezetik be a résztvevőket. A műhelyt ajánljuk zenészeknek, színészeknek, pedagógusoknak, nyelvtanároknak, fejlesztőknek, mozgás- és művészetterapeutáknak, pszichodramatistáknak és mindazoknak, akiket érdekel a kreatív zenei társasjátékok módszertana és az improvizatív kamarazene.

A műhelyre bármely szinten levő hangszeres vagy énekes játékosok, résztvevők jelentkezését várjuk. A zenei társasjátékok nemzetközileg elismert kreatív zenepedagógiai, fejlesztő, önismereti és alkotó módszer, amely amatőr és professzionális művészeti közösségek, társulatok, együttesek tevékenységét támogatja, és egyúttal segíti a kortárs zene és művészetek értő befogadását.


A módszerről bővebben
:

www.sary.hu


A műhely szervezője a Halastó Kulturális Egyesület


www.halasto.com 

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
 


Sáry László
(1940. január 1. Győr) zeneszerző, zenepedagógus, az Új Zenei Stúdió alapítótagja.

1966-ban zeneszerzői diplomát szerzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol tanára Szervánszky Endre volt. 1970-ben, Simon Albert ösztönzésére Jeney Zoltánnal, Vidovszky Lászlóval, Eötvös Péterrel és Kocsis Zoltánnal közösen megalapították az Új Zenei Stúdiót, mely hamarosan nemzetközileg is jól ismert zeneszerzői és előadói műhellyé vált, s 1972 és 1990 között több, mint 600 kortárs zenei művet mutatott be. A Stúdió tevékenységében mint zeneszerző és mint előadó is részt vett saját és más szerzők műveinek előadását és terjesztését illetően. Mindkét minőségében fellépett számos országban.

1972-ben Darmstadtban tett látogatása alkalmával találkozott Christian Wolff zenéjével és elgondolásaival. Ez a találkozás megerősítette elhatározását, hogy olyan zeneszerzési utakat kutasson, melyek különböznek a hagyományos európai gyakorlattól. Ennek a változásnak az első produktuma a Hangok (Sounds for....) című darabja, melyet 1972-ben komponált. Az 1980-as évek eleje óta rendszeresen ír zenét színházaknak is.

Az 1970-es évek közepétől kezdte el a speciális Kreatív zenei gyakorlatok-nak nevezett "Sáry módszer" kidolgozását, mely az új zenei gondolkodás alapelemeivel foglalkozik, útbaigazítást nyújt bizonyos zeneszerzői módszerekhez, fejleszti az improvizációs készséget és a koncentrációt. Pedagógiai módszerét zeneiskolás gyerekek körében, valamint a Színművészeti Egyetem hallgatói között is kipróbálta és tanítja. Számos kurzust tartott zenetanárok számára Japánban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Észtországban.

1990-től a Katona József Színház zenei vezetője. Nemrégiben elkészült misztériumjátéka, kamaraoperája és kisoperája bizonyítja növekvő érdeklődését a színpadi művek iránt. Sáry László zeneszerzőként számos megbízást kapott, legutóbb egy japán város, Shizuoka felkérésére írta Labirintus című művét vonósnégyesre és két marimbára. 1994-től részt vett a Lord Yehudi Menuhin által kezdeményezett MUSE (A zene, az egyensúly és a tolerancia forrása) projectben, amely zenén, éneklésen, táncon és testmozgáson alapuló oktatási módszer hátrányos helyzetű gyerekek számára.

1996-ban 3 hónapot töltött Tokióban a Japán Alapítvány ösztöndíjasaként, ahol a hagyományos japán színházat, táncot és zenét tanulmányozta. Több mint nyolcvan művet írt a kamarazenétől a kamaraoperán át a zenekari művekig. Jelenleg az új, zenepedagógiai módszere kidolgozásán és könyv alakban való megjelentetésén dolgozik.

1998-ban Lokomotiv szimfóniája 3. díjat nyert a 7. alkalommal megrendezett Nemzetközi Elektroakusztikus versenyen (IREN). 1999-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjává választották. Sáry László munkásságának elismeréseként 1979-ben Kassák-díjat, 1986-ban Erkel-díjat, 1993-ban Bartók-Pásztory-díjat, 2000-ben Érdemes Művész címet, 2008-ban Kiváló Művész címet kapott. 

[vl]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
A XXI. század magyar kamaraművei
Pesti Vigadó
Anima Musicae Kamarazenekar: Für Anima!
Koncertterem
Az Y generáció és a kortárs magyar zene
Régi Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek