BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Fiatal zeneszerzők a célegyenesben – Az UMZF 2020 döntős művei
2020
október
10-11
Budapest
BMC / Müpa
2020. október 10. 19:30
Budapest Music Center - Koncertterem
1093 Budapest, Mátyás utca 8.

2020. október 11. 19:30
Művészetek Palotája - Fesztivál Színház
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.


Döntőjéhez érkezett az UMZF Zeneszerzőverseny, amelyet 2020-ban hatodszorra rendez meg a Budapest Music Center és a Müpa. A 28 beérkezett pályamű közül 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari mű jutott a döntőbe, melyeket a nagyközönség is hallhat október 10-én a BMC-ben, október 11-én pedig a Müpában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

A 2009 óta megrendezett megmérettetésen a zeneszerzők legifjabb generációja is bemutatkozik, hiszen a legfiatalabb pályázó mindössze 19 éves. Az idei év újdonsága, hogy 3 női zeneszerzőt is köszönthetünk a pályázók között. Az UMZF Zeneszerzőverseny nem csupán új magyar zeneművek létrejöttét támogatja és díjazza, de azt is elősegíti, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében.

Magyarország mellett a Vajdaságból is érkeztek pályaművek, melyeket Bartók Béla munkássága ihletett: a nagyzenekari kategóriában – a zeneszerző halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve – a zsűri olyan pályamunkákat várt, amelyekben szerepel Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája, vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. A kamaradarabokkal szembeni elvárás az volt, hogy trombita szólistát szerepeltessenek.


A neves hazai zeneszerzőkből és zeneművészekből álló zsűri 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari művet választott be a döntőbe:

Kamara kategória (abc-sorrendben):

CSERVENÁK Ármin: Silver

DARGAY Marcell: RICERCAR - Hommage à Béla Bartók

DINYÉS Dániel: Capriccio

HORVÁTH Balázs: quasi ciaccona metrica


Nagyzenekari kategória (abc-sorrendben):

DOBRI Dániel: PentaTones for Orchestra

HORVÁTH Balázs: a 6. és a 8. tétel

LÁPOSI Dániel: Metamorphommage

ZARÁNDY Ákos: Csak tiszta legyen a forrás!


A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatják be a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként. A kamaradarabokat az UMZE Kamaraegyüttes adja elő 2020. október 10-én, a BMC Koncerttermében, Tihanyi László vezényletével és Pálfalvi Tamás trombitaművész közreműködésével. A díjazott nagyzenekari művek másnap, 2020. október 11-én a Müpa Fesztivál Színházában csendülnek fel, ahol az MR Szimfonikusokat Vajda Gergely vezényli. A kamaradarabok döntőjét a Bartók Rádió rögzíti, a nagyzenekari darabok döntőjét és a díjkiosztót pedig élőben közvetíti.

A zsűri – Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Gémesi Géza zeneszerző, karmester, Kovács László karmester, Pálfalvi Tamás trombitaművész, Pilz János hegedűművész, Serei Zsolt zeneszerző, karmester, egyetemi adjunktus, Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár, a kamaradarabok karmestere, valamint Vajda Gergely zeneszerző, a nagyzenekari darabok karmestere – az utolsó versenydarab elhangzását követően hozza meg döntését, majd kiosztja a díjakat.

A győztes kamaradarab díja 600 ezer forint, a második helyezetté 400 ezer forint, míg a harmadik díj értéke 300 ezer forint. A nagyzenekari kategória nyertesének jutalma 1,2 millió forint, a második helyezetté 800 ezer forint, a harmadiké 600 ezer forint. Különdíjat ajánlott fel továbbá az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány és a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest.


További információ:

https://bmc.hu

[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek