BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek | Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét
2020
március
11
BMC
Könyvtár
2020. március 11. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.


"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk márciusi állomásán Fábri Zoltán örökérvényű klasszikusát, a Sánta Ferenc regénye alapján készült Az ötödik pecsét című filmet vetítjük, melynek zenéjét Vukán György szerezte. Vendégünk lesz Hárs Viktor, basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző.


AZ ÖTÖDIK PECSÉT

magyar filmdráma, 1976, 107 perc

rendező, forgatókönyvíró: Fábri Zoltán (Sánta Ferenc azonos című regénye alapján)

operatőr: Illés György

vágó: Szécsényi Ferencné

zene: Vukán György

szereplők: Őze Lajos, Márkus László, Dégi István, Horváth Sándor, Bencze Ferenc, Pécsi Ildikó, Moór Marianna, Latinovits Zoltán, Bánffy György, Cserhalmi György

Békés, kispolgári hangulat egy városszéli kiskocsmában. Egy jól összeszokott asztaltársaság beszélget, moralizál jó ételekről, a halálról, feltámadásról, és a háborúról. 1944-et írunk. Másnap mindez már az ő sorsuk is, hisz egy spion árulásának köszönhetően a nyilasok börtönében találják magukat, ahol bebizonyíthatják, hogy a gyakorlatban megfelelnek-e saját maguk elveinek. És vajon melyik a könnyebb: becsülettel meghalni, vagy mások iránti felelősségből megalázottan tovább élni?


A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


Vendég:

Hárs Viktor, basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző


A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu e-mail címen, 2020. március 11-én 12 óráig lehet.


További információ:

https://bmc.hu


[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Central European String Quartet - II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny
Bloomsday in Budapest zeneszerzői pályázat 2020
Hangszerek éve V. | Billentyűsök - Lakatos György ifjúsági sorozata
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek