BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Zeneterápiás Klub | Zeneterápiás kapcsolat autista és nem beszélő gyermekekkel
2020
január
30
BMC
Könyvtár
2020. január 30. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.Zeneterápiás kapcsolat súlyos autista és veleszületett rendellenességgel élő gyermekekkel

Hogyan kapcsolódjunk non-verbális vagy megkésett beszédfejlődésű autista gyerekekhez az érzelmi-szociális és kommunikációs készségek erősítését célzó korai fejlesztésben a zeneterápia segítségével? Hogyan értékelhetjük a terápiás folyamat közben klienseink reakcióit az általunk felkínált zenei eszközökre, játékokra, tevékenységekre? A szakmai intuíción, a gyakorlaton és a terápiás figyelmen kívül lehet-e olyan eszköze a zeneterapeutának, amely abban mutat irányt, hogy az adott helyzetben milyen tevékenység segíti legjobban a kliens fejlődését?

Az AQR (Kapcsolat Értékelő) egy olyan gyakorlati eszköz, melyet elsősorban a nem beszélő vagy megkésett beszédfejlődésű, autista gyermekek korai fejlesztésében használhatnak a szakemberek a szociális-érzelmi fejlesztés során. Az eszközt Dr. Karin Schumacher német zeneterapeuta dolgozta ki pszichológus kollégájával, Claudine Calvettel Daniel Stern koragyermekkori fejlődés elmélete alapján. Az AQR eszköz annak értékeléséhez nyújt segítséget, hogy a terápiás folyamat egy adott pillanatában alkalmazott intervenció vajon megfelel-e a kliens képességének, hogy saját magához (hang és test), a tárgyakhoz (hangszerek), és más emberekhez kapcsolódjon.

A Zeneterápiás Klub vendége január 30-án Prof. Dr. Karin Schumacher, az AQR kidolgozója, a zenetudományok doktora. Bécsben végezte a zeneterápiás képzést, Salzburgban táncot is tanult. A Berlini Művészeti Egyetemen a zeneterápiás képzés alapító oktatója.

Az est során a résztvevők megismerkedhetnek az AQR eszközzel. Filmrészletek és esetismertetés alapján betekinthetnek az eszköz terápiás alkalmazásának tapasztalataiba is.

A Zeneterápiás szakmai klub zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek, valamint a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye. Az előadásra a szakembereken kívül szeretettel várjuk az érintett családtagokat, ismerősöket is.

A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott! Az előadásról videofelvétel készül!


A Zeneterápiás Klub házigazdái:

Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra
Vendég:

Prof. Dr. Karin Schumacher


A Zeneterápiás Klub YouTube csatornája:
További információ:


https://bmc.hu


[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Central European String Quartet - II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny
Bloomsday in Budapest zeneszerzői pályázat 2020
Tornyai Péter: Dixit - Koncert a Fasori Evangélikus Templomban
Fasori Evangélikus Templom
Lemezajánló
További lemezek