BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek | Sára Sándor: Feldobott kő
2019
november
13
BMC
Könyvtár
2019. november 13. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.


A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk novemberi állomásán Sára Sándorra emlékezünk. A nemrég elhunyt rendező Feldobott kő című, önéletrajzi ihletésű filmjét vetítjük, vendégünk lesz Szekfű András, filmtörténész.


FELDOBOTT KŐ


magyar filmdráma, 1968, 84 perc


Rendező, operatőr:

Sára Sándor


Forgatókönyv:

Sára Sándor, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc


Vágó:

Morell Mihály


Zene:

Szőllősy András


Szereplők:

Balázsovits Lajos, Berek Kati, Todor Todorov, Bánhidi László, Pásztor János, Őze Lajos, Bihary József, Molnár Tibor, Kőmíves Sándor

Pásztor Balázs, egy falusi vasutas fia az '50-es évek elején filmrendezői szakra jelentkezik, de mivel apját bebörtönözték egy jelentéktelen szabálytalanság miatt, nem veszik fel a főiskolára. Földmérői állást vállal. Munkája során sok vidéket jár be, sokféle embert ismer meg. Ezek az ő "egyetemei". Barátságot köt a hazájából idemenekült görög partizán házaspárral, Iliásszal és Irinivel. Tiszteli az egyenes jellemű Iliászt, aki éppen meg nem alkuvó természete miatt sokszor összevész a főmérnökkel. Egy alföldi tanyaközpont kialakításán dolgoznak az erőszakos téeszesítés idején. A felbőszült tanyasiak úgy érzik, Iliász kétértelmű játékot űz velük. Balázs munkája során cigányokkal kerül össze, és szemtanúja lesz, hogy a hatalom milyen megalázóan bánik velük. Évek múlva, mint rendező, első filmjét a küzdelmes évek során megismert emberek emlékének szenteli...


A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


Vendég:


Szekfű András - filmtörténész


A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu e-mail címen, 2019. november 13-án 12 óráig lehet.


További információ:

https://bmc.hu[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Central European String Quartet - II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny
ELMARAD - II. Fuvola Mesterkurzus Dömötör Johannával és Simon Dáviddal
Könyvtár
Szöveg és zene / Word and Music - Költészetnapi különkiadás
Nyitott Műhely
Lemezajánló
További lemezek