BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek | Tóth János rövidfilmjei
2019
október
16
BMC
Könyvtár
2019. október 16. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk októberi állomásán a nemrég elhunyt Tóth Jánosra emlékezünk. A műsorra tűzött négy kísérleti film mindegyike a Balázs Béla Stúdió műhelyében készült, zenéjüket kiváló kortárs komponisták alkották.


ARÉNA


kísérleti film, 1970, 23 perc


Rendező, forgatókönyvíró, vágó: Tóth János

Operatőr: Tóth János, Vadász János, Neményi Ferenc

Zeneszerző: Eötvös Péter


CSENDÉLET


kísérleti film, 1962, 3 perc

Rendező
: Novák Márk

Operatőr: Tóth János

Zeneszerző
: Sulyok Imre


MOZIKÉP

kísérleti film, 1976, 11 perc


Rendező, operatőr: Tóth János

Zeneszerző: Szabados György


ELÉGIA


kísérleti film, 1965, 19 perc

Rendező, forgatókönyvíró: Huszárik Zoltán

Operatőr: Tóth János

Vágó: Morell Mihály

Zeneszerző: Durkó Zsolt


Tóth János operatőrként olyan filmekben működött közre, mint Huszárik Zoltán Elégiája vagy Makk Károly Szerelem és Macskajáték című nemzetközileg is elismert játékfilmjei, utóbbinak társforgatókönyv-írója is volt. Hosszú pályája során több filmet is rendezett, így például Amerigo Totról készített dokumentumfilmet, emellett részt vett Huszárik Zoltán Szindbádjának elkészítésében is. A Balázs Béla Stúdió egyik alapító tagja volt. Igényes, kézműves filmkészítésre itt kapott lehetőséget, az itt készült munkáiból áll össze Örök mozi című egészestés filmje. Utolsó műve operatőrként 1987-ben Az utolsó kézirat volt. Saját munkái experimentális filmetűdök voltak, fényképezési stílusára az apró részletek kiemelése, mikrofelvételek, felbontott mozgáskompozíciók a jellemzőek. A kilencvenes években a magyar némafilmek felújítását és bemutatását célzó programot dolgozott ki, és elkészítette A falu rossza és Az obsitos című filmek úgynevezett rekreációját.


A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu e-mail címen, 2019. október 16-án 12 óráig lehet.


További információ:


https://bmc.hu


[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja
Budapest
Zárókoncert - Dömötör Johanna és Simon Dávid fuvola mesterkurzusa
Könyvtár
Új időpontban: II. Fuvola Mesterkurzus Dömötör Johannával és Simon Dáviddal
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek