BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
MŰSORVÁLTOZÁS! │ Hommage à Ligeti - Le Grand Macabre - Operafilm
2019
május
27
BMC
Könyvtár

2019. május 27. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8."Mit jelent nekem Ligeti?

Annak sejtelmét, hogy van valami magasabb rendű, valami tökéletesebb, mint amit én egyáltalán el bírok képzelni, hogy vannak összefüggések a művészetben, a tudományban és a világegyetemben, melyekről ő számot tud adni, és itt félbeszakad a mondat." (Kurtág György)

Ligeti György, a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású zeneszerzője május 28-án lenne 96 éves. Ebből az alkalomból egy filmvetítéssel tisztelgünk életműve előtt, egyetlen operájának, a Le Grand Macabre-nak felvételét mutatjuk be. A kétfelvonásos darabot Ligeti 1974 és 1977 között komponálta, ősbemutatójára 1978. április 12-én került sor a Stockholmi Királyi Operaházban. (Magyarországon először 1998. október 29-én láthatta a közönség a Thália Színházban, legutóbb pedig - félszcenírozott előadásban - 2013-ban a Művészetek Palotájában.) Ligeti a művet 1996-ban jelentősen átdolgozta, a 2. és a 4. jelenetet lerövidítette, néhány prózai részt megzenésített, illetve elhagyott. E változat bemutatójára egy évvel később, a Salzburgi Fesztiválon került sor Peter Sellars rendezésében. A librettó Michael Meschke és a zeneszerző munkája, a történet alapja Michel de Ghelderode La Ballade du Grand Macabre (A nagy halál balladája - 1934) című abszurd drámája.

Ligeti "anti-anti-operájának" története a képzeletbeli Brueghelland hercegségében játszódik, meghatározhatatlan időben. Szürreális jelenetek követik egymást, a hangvétel ironikus, groteszk és mindvégig kétértelmű. Ligeti így vallott a komponálás folyamatáról és a műről: „Megmaradtam a színes, képregényszerű zenei és drámai történés ötlete mellett: legyenek a karakterek és a színpadi szituációk közvetlenek, rövidre fogottak, nem pszichologizálók, és meghökkentőek. A színpadi történés és a zene legyen veszélyesen bizarr, egészen túlzó, egészen őrült. A nagy világvége következtében - mely mint egy szappanbuborék, kipukkad - senki nem hal meg, csak éppen a Nagy kaszás; és ha valóban ő volt a halál, akkor megvalósul az »Örök Élet«”.

Az est során vetített felvétel a hamburgi Elbphilharmonie Nagytermében készült 2019. május 13-án. Az előadás a 2010-ben a New York-i Avery Fisher Hallban bemutatott produkció adaptációja.


LIGETI György: Le Grand Macabre

Opera két felvonásban, 2019, 120 perc

Félszcenírozott előadás angol nyelven, német nyelvű feliratozással!


Közreműködik:

NDR Elbphilharmonie Szimfonikus Zenekar

NDR Kórus


Karigazgató:

Klaas Stok


Vezényel:

Alan Gilbert


Jelmeztervező: Catherine Zuber

Világítástervező
: Clifton Taylor

Rendezőasszisztens
: James R. Smith

Rendező, díszlettervező
: Doug Fitch


Szereposztás
:

Werner Van Mechelen - Nekrotzar

Mark Schowalter - Piet vom Fass

Wilbur Pauley - Astradamors

Claire de Sévigné - Vénusz

Audrey Luna - Gepopo (Ávónő)

Heidi Melton - Mescalina

Elizabeth Watts - Amanda

Marta Fontanals-Simmons - Amando

John Relyea - Fekete miniszter

Andrew Dickinson - Fehér miniszter

Anthony Roth Costanzo - Go-go herceg

Rob Besserer - Atmosphericist (színész)


Eredeti produkció: Giants Are Small, rendező: Doug Fitch, producer: Edouard Getaz. Adaptáció: Elbphilharmonie Hamburg, NDR © 2019 Giants Are Small LP. Minden jog fenntartva!

További információ
:
- Elbphilharmonie, Hamburg
- New York Times
- Programfüzet  (New York)

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (80 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. május 27-én 12 óráig lehet.


Info:
bmc.hu

℗ BMC


[vl]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Zeneszerzés verseny Járdányi Pál születésének 100. évfordulóján
Járdányi Zeneiskola
Hangszerek éve III. | A cselló - Lakatos György ifjúsági sorozata
Könyvtár
Harcsa Veronika - Razvaljajeva Anasztázia: Debussy-est
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek