BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek - Nemes Jeles László: Napszállta
2019
május
15
BMC
Könyvtár
2019. május 15. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.


A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk májusi állomásán ismét az egy éve elhunyt Melis Lászlóra emlékezünk. Ebből az alkalomból a 2018-ban bemutatott Napszállta című filmet vetítjük, vendégünk lesz a film rendezője, Nemes Jeles László.


NAPSZÁLLTA


magyar-francia filmdráma, 2018, 144 perc


Rendező:

Nemes Jeles László


Forgatókönyv:

Nemes Jeles László, Clara Royer, Matthieu Taponier


Operatőr:

Erdély Mátyás


Vágó:

Matthieu Taponier


Zene:

Melis László


Producer:

Sipos Gábor, Rajna Gábor


Szereplők:

Jakab Juli, Dobos Evelin, Vlad Ivanov, Björn Freiberg, Susanne Wuest, Bárdos Judit, Balsai Móni, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor, Kormos Mihály


1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


Vendég:

Nemes Jeles László - rendező


A film megtekintését csak 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!


A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. május 15-én 12 óráig lehet.


További információ:

https://bmc.hu

[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
International Opera Awards díj a Fin de Partie-nak
International Opera Awards
Eötvös Péter: Az Aranysárkány (Magyarországi bemutató)
Nemzeti Színház
Zenetanári továbbképzés - Szakmai nap
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek