BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek - Bereményi Géza: A tanítványok
2018
október
10
Budapest
Könyvtár
2018. október 10. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.


A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk októberi állomásán Bereményi Géza első, nagy sikerű rendezését, A tanítványokat vetítjük. Vendégünk lesz a film zenéjének szerzője, Darvas Ferenc.


A TANÍTVÁNYOK

magyar filmdráma, 1985, 100 perc

Rendező-forgatókönyvíró:

Bereményi Géza

Zene:

Darvas Ferenc

Operatőr:

Kardos Sándor

Vágó:

Losonci Teri

Látvány:

Pauer Gyula

Szereplők:

Eperjes Károly, Gelley Kornél, Básti Juli, id. Eperjes Károly, Rajhona Ádám, Cserhalmi György, Eszenyi Enikő

Fehér József, a tehetséges parasztgyerek a harmincas évek végén bekerül az egyetemre. A nagyhírű professzor, Magyary Zoltán diákja lesz, aki tanítványaival a közigazgatás reformján dolgozik, ezzel akarják elősegíteni a magyar társadalom fejlődését. Bár az akkori kormány, élén a szintén tudós Teleki Pállal, nem nézi jó szemmel a tanszék kutatásait és eredményeit, a tanítványok mégis egy életre elkötelezik magukat a professzor eszméi mellett. Ám mindez csak akkor válik egésszé, ha a munka folytatódik, és van, aki tovább viszi a dolgokat. De az ifjabb nemzedék - úgy tűnik - nem fogékony az elődök hite, a tradíciók iránt...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


Vendég:

Darvas Ferenc - zeneszerző


A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk. Jelentkezni a papp.krisztina@bmc.hu e-mail címen, 2018. október 10-én 12 óráig lehet, a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.


További információ:

https://bmc.hu

[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Hommage à Ligeti - Le Grand Macabre - Operafilm
Könyvtár
Zeneterápiás Klub: Zeneterápia és időskori lelki egészség
Könyvtár
SYNTHETIS 2019 - Nemzetközi Zeneszerző Kurzus Lengyelországban
Radziejowice kastély
Lemezajánló
További lemezek