BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek - Jeles András: Álombrigád
2018
szeptember
12
BMC
Könyvtár
2018. szeptember 12. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk szeptemberi állomásán Jeles András 1983-ban betiltott, majd 1989-ben bemutatott vígjátékát, az Álombrigádot vetítjük. Vendégünk lesz maga a rendező, akivel a film zenéjének (társ)szerzőjéről, a nemrég elhunyt Melis Lászlóról is megemlékezünk.


ÁLOMBRIGÁD

magyar vígjáték, 1983, 105 perc

Rendező:

Jeles András

Zene:

MELIS László, DARVAS Ferenc

Forgatókönyv:

Jeles András

Operatőr:

Kardos Sándor

Vágó:

Pósán Zsuzsa

Szereplők:

Rátonyi Róbert (narrátor), Szirtes Ádám, Patai István, Láng Tibor, Ambrus András, Bezerédi Zoltán, Dánffy Sándor, Kiss Jenő, Kránitz Lajos, Lencz György, Szegő Zsuzsa, Szersén Gyula, Ujréti László, Vámosi János, Németh Mihály

A történetmesélés bizony nehéz dolog, így hát a mesélőnek többször is neki kell rugaszkodnia, hogy elkezdődjön a film. Végre megpillanthatjuk a főhőst, Oláh Gyula brigádvezetőt, aki olykor a magafajta ember számára szokatlan tevékenységet is folytat. Előbb egy kis kék füzetbe lejegyzi munkatársai, főnökei szavait és tetteit, majd elhatározza, hogy brigádjával színre viszi Gelman: Prémium című darabját. Az előadás megszervezése azonban egyre több nehézségbe ütközik...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


Vendég:

Jeles András - rendező


A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. szeptember 12-én 12 óráig lehet, a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.


További információ:

https://bmc.hu


[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
V. Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét
SIGIL Galéria és Kávézó
International Opera Awards díj a Fin de Partie-nak
International Opera Awards
Nyáresti varázs - A Capella Silentium évadzáró koncertje
Evangélikus Nagytemplom
Lemezajánló
További lemezek