BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
A Budapesti Fesztiválzenekar Kortárs Együttesének koncertje
2018
szeptember
25
Budapest
MÜPA - Fesztivál Színház
2018. szeptember 25. 19:45
MÜPA - Fesztivál Színház
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1Miben rejlik az északi fény varázsa? Milyenek az észtek, amikor szenvedélyesek? Hány tehenet ér egy zongora? Minderre választ kaphatunk az Európai Hidak fesztivál kortárs estjén, amelyen nem dirigálhatna értőbb karmester, mint az észt Olari Elts.

A hangverseny az észt komponista, Tõnu Kõrvits elbűvölő zenéjével kezdődik. Aki vele tart, fantasztikus tájakon indul utazásra. A Himnuszok az északi fényhez egy férfi szemén és lelkén keresztül mutatja meg ezt a varázslatosan pulzáló természeti jelenséget.

A koncert szólistája, Pedro Carneiro kakukktojás: egyrészt portugál, másrészt azon kevesek közé tartozik, akik ütősként futottak be nemzetközi szólókarriert. Játéka csupa tűz, rafinált és érzelmes. Az észtek egyik kedvenc zeneszerzője, Erkki-Sven Tüür mutatós darabot írt neki. Az Ardor (hév, szenvedély, fényesség) című marimbaversenyben a zenekar nem pusztán kíséret: összeolvadnak, megzavarják egymást, vagy épp a többi hangszer "lefordítja" a marimba mondanivalóját. A Szenvedély a szerző vonósokra írt Action, Passion, Illusion című darabjának középső tétele. A szenvedély lassan és finoman bontakozik ki benne, hogy annál egzaltáltabbá váljon.

Eduard Tubin műveiben rengeteg népi motívumot használt - erre biztatta Kodály is, amikor 1938-ban találkoztak. A szovjet megszálláskor Svédországba menekült, és távol került a népi hatástól: helyette nemzetközi trendekkel kísérletezett. Erre példa ritkán játszott, tömör, sötét hangulatú VII. szimfóniája is.


Műsor:

Tõnu KÕRVITS: Himnuszok az északi fényhez

Erkki-Sven TÜÜR: Ardor - Marimbaverseny

Erkki-Sven TÜÜR: Szenvedély

Eduard TUBIN
: VII. szimfónia


Közreműködik
:

Pedro Carneiro - marimba

Budapesti Fesztiválzenekar Kortárs Együttese


Vezényel:

Olari Elts


Jegyár
: 3200 Ft (Online megvásárolható itt)


Info
:
mupa.hu[vl]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
International Opera Awards díj a Fin de Partie-nak
International Opera Awards
Eötvös Péter: Az Aranysárkány (Magyarországi bemutató)
Nemzeti Színház
Zenetanári továbbképzés - Szakmai nap
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek