Zenemű-adatbázis

Ez a BMC Zenemű-adatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneszerzők műveivel kapcsolatos információt tartalmaz.

A mű címe

Cauda Pavonis


Zeneszerző

Eredeti / magyar cím
Cauda Pavonis
Idegen nyelvű / angol cím
Cauda Pavonis
Ajánlás
Balázs Horváth and the THReNSeMBle
A mű keletkezési éve
2010

Típus
Elektroakusztikus zene
Előadók száma
4
Előadói apparátus
fl. (anche picc.), ob., cl., pf. - electronics
Időtartam
10 perc

Tételek, részek
I - II

Bemutató
11 June 2012, Nádor Hall, Budapest; Gergő Matuz (fl.), Andrea Juhász (ob.), András Horn (cl., electronics), István Szakács (pf.)
Kottakiadó / Forrás
MS
1 perces minta
1 Introduzione
Megjegyzések, további info
CAUDA PAVONIS: pávafarok, a félig átváltoztatott materia prima [titkos nevén: Laton] csillámló színjátéka a transzmutáció folyamatában, amely az alkimisták szerint egy olyasféle indikátor, amely a kísérlet sikertelenségét bizonyítja, jelzi. A bölcsek köve [Antonio de Abatia tollából való: „Lapis noster nullis datur nisi quibus Dei sit spiramine”, azaz „a mi kövünk csak azoknak adatik meg, akiket eltölt az Isten lehelete”] képződése helyett a caput mortuum (halálfej) keletkezik. Némely szerző annak bizonyítékaként említi, hogy az átala­kulási folyamat jó úton halad. George Ripleya Cantilenájában allegori­kusan írja le a színek játékát, éspedig egy olyan asszony bőre elszíne­ződéseként, akinek a királyt kell megszülnie: majd e rothadás (putre­factio, bölcsek köve) művelete után azt mondja: "Igen sokszínűnek látszott az asszony bőre / feketének és zöldnek és hamuszürkének / és a páva farkához hasonlónak / vérvörösnek is, mint a vér, ha kiömlik az erekből" [kiadása: Nürnberg 1680].

A mű maga a Fátyolos rezdülés anyag bűvöletének egy másik alkimiai leírása. Rokonítható a Miniatűrök I. füzetében megtalálható Mercury drops- mercury gryphon című darabbal. A szivárványosan irizáló gyors mozgású első tétel után egy lasabb, egy témájú második tétel jön.