Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bán Máté


fuvola

Születési hely
Baja
Születési dátum
Együttes

 
Bán Máté Baján született, és Kecskeméten járt zeneművészeti szakközépiskolába (2006-2010, Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola). 2010-ben vették fel a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Bálint János osztályába, 2012-től Sebők Erika növendéke lett, és 2015-ben diplomázott. Még az akadémiai évek alatt tagja lett a Concerto Budapestnek.

Számos országos és nemzetközi zenei verseny, többek között a International Flute Competition of the Polish Flute Festival és a a Friedrich Kuhlau International Flute Competition díjazottja. A Dongszan Foundation és az Erste Bank ösztöndíjasa, az Új Európa Alapítvány támogatottja volt. Egy szemesztert töltött Erasmus ösztöndíjjal Németországban.

2012-ben a Gundel Művészeti Díjat, 2014-ben pedig a Junior Prima díjat vehette át.

Többek között Emmanuel Pahud, James Galway, Adorján András, Felix Renggli, Christian Studler, Hansjörg Schellenberger, Radovan Vlatkovic, Keller András, Bálint János, Gyöngyössy Zoltán és Matuz István mesterkurzusain vett részt.

2015-től a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanított két éven keresztül. Játszott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában és a Magyar Állami Operaház Zenekarában is, továbbá egy éves lehetőséget kapott egy sikeres próbajátékot követően a lipcsei Gewandhaus Zenenarában. Csalog Gábor Ludium Együttesének, a Musiciennes Libres-nek és a Weiner Ensemble-nak is alapító tagja.