Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Csongrádi Gábor


gitár

 
Zenei tanulmányait nyolc évesen kezdte klarinéton. Tizenhat évesen játszott először gitáron és hamarosan jazz zenét kezdett tanulni az Erkel Ferenc Zeneiskolában Birta Miklóstól és Juhász Gábortól. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén folytatta Babos Gyula és Horányi Sándor tanítványaként, majd az iskola befejezése után 2008-ban Amszterdamba költözött, hogy a Conservatorium van Amsterdam intézményében végezze a mesterképzést. Tanárai itt Maarten van der Grinten, Jesse van Ruller, és Martijn van Iterson voltak.

A Hollandiában töltött időszak alatt lehetősége volt olyan zenészektől is órákat venni, mint Peter Bernstein, Jonathan Kreisberg, John Clayton, továbbá egy rövid időt Párizsban töltött, ahol Nelson Veras-tól tanult.

Saját zenéjét 2006-ban kezdte előadni. Két év múlva a Nemzetközi Kodolányi Jazz Versenyen a legjobb szerzeményért járó külön díjat kapta, az azt követő évben pedig Lakatos Ablakos Dezső Jazzelőadói Ösztöndíjban részesült. Zenéje modern európai improvizációs zenék, indai, klasszikus és kortárs komolyzene, illetve jazz hatása alatt formálódott.

Jelenleg két zenekarral adja elő saját szerzeményeit. A budapesti bázisú Ávéd-Csongrádi Quartet Ávéd János szaxofonos, Benkó Ákos dobos és Soós Márton bőgősből áll, míg amszterdami zenekarában, a Csongrádi Gábor Quintet-ben Mester Dániel szaxofonossal, Sri Hanuraga zongoristával, Kiss Benedek basszusgitárossal és Philippe Lemm dobossal játszik.