Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Martiny Lajos


zongora, billentyűs hangszerek

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1912

 
1912. június 11. Budapest - 1985. szeptember 14. Budapest

Jazz-zongorista, zeneszerző, a magyar jazz-zene egyik úttörője, elsősorban a nagyobb zenekarokra írt szimfonikus jazz műfajában alkotott maradandót.

Zenei tanulmányait hegedűn és zongorán kezdve, tizenhat éves korától a gimnázium mellett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára is járt, ahol tanárai Kéri-Szántó Imre (zongora) és Molnár Antal (zeneelmélet) voltak. Érettségi után két évig a Blue Boys együttes tagjaként lépett fel. 1932-től Zöldessy Béla zenekarával koncertezett Koppenhágában, Gdanskban, Dortmundban és Düsseldorfban. 1934 februárjában a Magyar Rádióban országos ismertségre tett szert a Fejes és Damith jazz-zenekar szólistájaként.

1936-ban Smiling Boys néven megalapította saját formációját, az együttesnek olyan neves előadók is tagjai lettek, mint Beamter Jenő "Bubi" vagy Rácz "Lexi". A hattagú zenekar főként jazzfeldolgozásokat és swinges tánczenét játszott. Budapesti fellépéseik mellett turnéztak többek között Baselben, Luzernben, Luganóban és Bernben is. Első jazzfelvételeit a budapesti Radiola lemezgyárral egy 7-15 zenészből álló stúdiózenekarral rögzítette Horváth Sándor, Kurcz Károly, Beamter Jenő és Anita Best angol énekesnő közreműködésével. A negyvenes években szimfonikus jazz-zenekarra komponált és hangszerelt műveket. A harminckét vonóssal kiegészült big bandet gálakoncertjén és felvételein Martiny vezényelte, illetve a zongoraszólókat is ő játszotta.

Egy éves katonai szolgálat és amerikai hadifogság után hazatért és nagyzenekart szervezett. 1948-tól egy éven át karmestere és hangszerelője volt a Magyar Rádió jazz-zenekarának. Miután távozott a zenekartól létrehozta legendás kvintettjét Várady György szaxofonossal, Kovács Andor gitárossal, Kratochwill Jenő bőgőssel és Kovács Gyula dobossal. Az együttesnek gyakori vendége volt Beamter Jenő "Bubi" vibrafonos és Aszódy Ferenc trombitás. A kvintettel több alkalommal felléptek külföldön, koncertkörutakat tettek az NSZK-ban, Lengyelországban és 1956-ban a Szovjetúnióban. A 80-as években föllépett Beamter Bubival, Orosz Jánossal és szólóban is.

Martiny Lajos több évig a Magyar Jégrevü zenei igazgatója volt, 1940 és 1982 között számos jazz és tánczenei lemeze jelent meg Magyarországon. 1987-ben az NSZK-ban került kiadásra It's A Hap-Hap-Happy Day című albuma.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 Gitár-dob párbaj
(Guitar-Drums Battle)
Hungaroton HCD 71010 Jazz History 3.