Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Oberfrank Péter


karmester

Születési hely
Brüsszel (Brussels - Bel)
Születési dátum
1966

 
Brüsszelben született 1966-ban. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, zongora és ütő tanszakát 1984-ben végezte el, makjd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zongora szakon 1989-ben, karmester szakán 1993-ban szerzett diplomát.

1991-ben szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, melynek először korrepetítora, majd 1998-ig vezénylő korrepetítora volt. 1999-2003-ban a Szegedi Nemzeti Színház és Szegedi Szabadtéri Játékok zeneigazgatója volt.

2003-tól a Magyar Állami Operaház állandó vendégkarmestere, 2004-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaszakának zenei vezetője.

Dirigált a Szentendrei Nyári Játékok, Szegedi Szabadtéri Játékok, valamint a Muzsikáló Udvar és a Miskolci Operafesztivál operaprodukcióiban. Karmesterként dolgozott Kerényi Miklós Gáborral, Kovalik Balázzsal, Békés Andrással, Zsótér Sándorral és Valló Péterrel.

Európa több országában, Japánban és az Egyesült Államokban vendégszerepelt. Repertoárján az olasz vígoperák mellett olyan művek is megtalálhatók, mint Richard Strauss Elektrája. Karmesteri munkájával párhuzamosan tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is.

Díjak, elismerések:
1996 Komor Vilmos-emlékplakett
2008 Liszt Ferenc-díj
2015 Magyarország Érdemes Művésze díj