Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Sümegi Eszter


ének

Születési hely
Mohács
Születési dátum
1965

 
1992-ben megnyerte a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt Philadelphiában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán Ónody Márta növendékeként 1993-ban végzett, majd részt vett Rózsa Vera és Geszty Sylvia mesterkurzusain.

A Magyar Állami Operaház tagja 1993 óta. Budapesten a Bohémélet Mimijeként mutatkozott be, ezt a szerepet évekkel később Torontóban is énekelte. Toscaként sem csak a magyar közönség hallhatta, 2000-ben ugyanis a Bregenzi Fesztiválon, a következő évben pedig a Salzburgi Ünnepi Játékokon is fellépett ebben a szerepben. Elsősorban Verdi és Puccini szopránfőszerepei fűződnek a nevéhez, de széles repertoárja az operán kívül oratóriumokra, kantátákra és dalokra is kiterjed.

A 90-es évek közepén nemzetközi karrierje is elindult, fellépett többek között: a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, valamint Taiwanban. Részt vett a párizsi Chatelet híres, Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte Walkür produkciójában. Főbb szerepet: Maddalena (Giordano: André Chénier), Manon Lescaut, Mimi (Bohémélet), Tosca, Liu (Turandot), Leonora (A trubadúr) Violetta (Traviata), Erzsébet (Don Carlos), Desdemona (Otello), Erzsébet (Tannhäuser). 2004-ben nagy sikerrel énekelte Elza szerepét Wagner Lohengrinjében.

Első önálló CD-je 2003 őszén jelent meg Love, Blood & Fire (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel.

Díjak, kitüntetések:
2004 Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
2010 Érdemes Művész
2016 Magyarország Kiváló Művésze díj
2018 Kossuth-díj