BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Zeneterápiás Klub - Zeneterápia a palliatív ellátásban és a geriátriában
2017
február
16
BMC
Könyvtár
2017. február 16., 18:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.
 
 
Csere Márta és Stánicz Nikolett a Zeneterápiás Műhely alapítói. Zeneterapeutaként többek között demens felnőttekkel és krónikus betegséggel élő gyermekekkel és családjaikkal dolgoznak. Előadásukban azt mutatják be, hogy a zene segítségével hogyan javíthatjuk a korábbi szellemi, érzelmi és fizikai képességek elvesztésével járó betegséggel élő idősek és gyermekek életminőségét. Többről van tehát szó, mint egyszerű dalkörökről. Neurológiai kutatások is alátámasztják, hogy a zene olyan szenzoros inger, amely biztonságérzetet kelt (ismerős és kiszámítható) és automatikus válaszreakciót provokál.

De mitől lesz a zene, az éneklés több, mint egy dalkör: terápia? Miben és hogyan segíthetnek az ismert dalok, az improvizáció? Milyen eredményeket lehet elérni zeneterápiával az emlékezés, a felejtés, a megnyugvás, az elengedés, a búcsú, a gyász lelki és fizikai folyamatait kísérve? Milyen céljai lehetnek a terapeutának? Hogyan lehet, illetve lehet-e a foglalkozásokra felkészülni? Miért elengedhetetlen fontosságúak a művészetterápiák a demens felnőtteket és a krónikus- és gyógyíthatatlan beteg gyermekeket ellátó intézményekben?

Csere Márta (zenetanár, egyházzenész, zeneterapeuta) és Stánicz Nikolett (gyógypedagógus, zeneterapeuta) bemutatjáj az Olajág Idősek Otthonaiban lakó demensekkel végzett munkájukat, valamint a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice-házban zajló zeneterápiás foglalkozásokat, illetve Zeneterápiás Műhely működését. Az előadás végén az érdeklődők rövid sajátélményű bemutatón keresztül próbálhatják ki az előadásban szereplő zeneterápiás módszereket.

A Zeneterápiás szakmai klub a zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek és a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye.

A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott! Az előadásról videofelvétel készül!

A Zeneterápiás Klub házigazdái:
Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra

A Zeneterápiás Klub YouTube csatornája:
 
További információk: bmc.hu
[d]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
SYNTHETIS 2018 - Nemzetközi Zeneszerző Kurzus Lengyelországban
Radziejowice kastély
Költészet a zenében - Horváth Mária és Kiss Péter koncertje
Bartók Béla Emlékház
Pálfalvi Tamás, Fülei Balázs és a Somogyi Vonósnégyes - Artrium V/5
Márványterem
Lemezajánló
További lemezek